JUBLER: Maria Mediaas Jørstad (t.h), daglig leder av Talent Norge, jubler når hun får vite at regjeringen gir dem 5 millioner ekstra over statsbudsjettet neste år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBLER: Maria Mediaas Jørstad (t.h), daglig leder av Talent Norge, jubler når hun får vite at regjeringen gir dem 5 millioner ekstra over statsbudsjettet neste år. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Statsbudsjettet 2017

Slik vil Helleland satse på de største kulturtalentene

Regjeringen satser hardere på tiltak som skal få private aktører til å gi mer støtte til kultur. 

(Dagbladet): Siden oppstarten i 2015 har regjeringen gitt rundt 30 millioner kroner i året til Talent Norge, en satsning på unge fremadstormende talenter innen kunst og kultur.

Nå røper kulturminister Linda Hofstad Helleland overfor Dagbladet at de øker støtten til talentsatsningen med 5 millioner kroner, slik at satsningen får 36,1 millioner kroner over statsbudsjettet i 2017.

I tillegg får de 5 millioner i spillemidler fra Norsk Tipping.

- Fantastisk!, jubler Maria Mediaas Jørstad, leder av Talent Norge, når hun får beskjeden fra kulturministeren mandag.

- Det betyr så utrolig mye. Det er en veldig sterk anerkjennelse av det arbeidet som er gjort og av talentene vi satser på, sier hun, og legger til at Telent Norge har 1200 talentutviklingsplasser over tre år, og at dette dermed er en stor og bred satsning.

- Denne satsningen sikrer at man kan rekruttere talenter fra ulike skoler og med ulik erfaringsbakgrunn. Det er det kunstneriske talentet som står i fokus, sier Mediaas Jørstad.

Gir ikke støtte uten private givere

Talent Norge er et ideelt selskap stiftet av Sparebankstiftelsen DNB, Cultiva og Kulturdepartementet, som gir støtte til samarbeidsprosjekter som involverer unge kulturtalenter. De gir derimot ikke støtte før man også har støtte fra en privat partner, som vil bidra finansielt.

På denne måten skal Talent Norge også bidra til at det private støtter kulturen i større grad.

Da ordningen ble lansert fikk den blant annet kritikk for å være for knyttet opp mot prestasjonskultur, og glemme bredden. Kulturministeren sier nå at hun er svært imponert over hva Talent Norge har fått til, og at resultatet viser at dette har vært en riktig satsning.

I oppstartsåret 2015 gikk de inn i 11 talentsatsninger med 27 millioner kroner. De fikk med seg 16 private aktører og fikk 52 millioner kroner fra det private.

MED TALENTENE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland, Svein Harberg (H) og Ib Thomsen (Frp) fra Familie- og kulturkomiteen, møtte flere talenter fra prosjekter som Talent Norge støtter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MED TALENTENE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland, Svein Harberg (H) og Ib Thomsen (Frp) fra Familie- og kulturkomiteen, møtte flere talenter fra prosjekter som Talent Norge støtter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Tross alt en grense

Blant satsningene er Barrat Due senter for talentutvikling, TekstLab Inkubator, Crecendo, Nasjonalballetten UNG og FilmLab. Mandag møtte Helleland noen av talentene det satses på, som fikk fortelle hvor mye dette betyr for dem.

- Vi mente at vi måtte ha større satsning på talent, og også få det private på banen. Det er tross alt en økonomisk grense. Det dere forteller nå viser at vi gjorde det riktige med å satse på Talent Norge. Når staten setter av penger er det fantastisk at Talent Norge klarer å få med 16 private aktører og 52 millioner kroner, sier Helleland, og henvender seg mot Mediaas Jørstad.

Kulturdepartementet øker også støtten til gaveforsterkningsordningen med 6,1 millioner kroner.

Denne ordningen innebærer at kunst- og kulturformål som mottar gaver fra det private, kan få en ekstra sum av staten i tillegg, på 25 prosent av gavesummen. Til sammen settes det av 51 millioner kroner til gaveforsterkningsordningen i 2017.

TAKKER: Maria Mediaas Jørstad, daglig leder av Talent Norge, forteller at det betyr mye å få tildelt 5 millioner ekstra over neste års statsbudsjett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAKKER: Maria Mediaas Jørstad, daglig leder av Talent Norge, forteller at det betyr mye å få tildelt 5 millioner ekstra over neste års statsbudsjett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Stor betydning

Regissør Thea Hvistendahl (27) er blant talentene i utviklingsprogrammet FilmLab, som får støtte fra Talent Norge. Hun forklarer at støtten har stor betydning for unge talenter som skal ut i et tøft arbeidsmarked.

- Når man er ferdig utdannet og skal søke støtte til prosjekter, konkurrerer man med de allerede etablerte filmskaperne som har laget filmer i mange år. Det at vi har noe å vise til har veldig mye å si, sier hun.

Andrea Berentsen Ottmar (26), også fra FilmLab, er enig.

- Du får tid til å utvikle et prosjekt, som kanskje kan bli sterkt nok til at andre tør å satse på deg, sier hun.