Slik vil kulturministeren lokke Hollywood til Norge

Linda Hofstad Helleland (H) vil utvide dagens insentivordning for film, til et samarbeid med hele Norden. 

GIKK GLIPP AV BOND: Da James Bond-franchisen skulle spille inn «Specre», vurderte produksjonsselskapet Svalbard som innspillingssted. Men valget falt på Østerrike. Også den kommende James Bond-filmen skal vurdere å filme i Norge, men Norge kan gå glipp av også denne. Nå mener kulturminister Linda Hofstad Helleland at hun har løsningen på å få slike produksjoner til Norge. Foto: NTB Scanpix
GIKK GLIPP AV BOND: Da James Bond-franchisen skulle spille inn «Specre», vurderte produksjonsselskapet Svalbard som innspillingssted. Men valget falt på Østerrike. Også den kommende James Bond-filmen skal vurdere å filme i Norge, men Norge kan gå glipp av også denne. Nå mener kulturminister Linda Hofstad Helleland at hun har løsningen på å få slike produksjoner til Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I mars ble insentivordningen for film innført. Denne ordningen skal bidra til at store utenlandske filmproduksjoner lager film og tv-serier i Norge, siden de kan få refundert inntil 25 prosent av utgiftene om de legger produksjonen hit.

Nå sier kulturminister Linda Hofstad Helleland at hun ønsker å utvide ordningen til å bli et samarbeid mellom alle landene i Norden. Det vil gi oss større muligheter til å lokke til oss de største internasjonale filmproduksjonene, tror kulturministeren. En av ringrevene i norsk film, linjeprodusent Per Henry Borch, har tidligere sagt at Norge står i fare for å miste for eksempel den neste James Bond-filmen på grunn av dagens insentivordning.

- Vi kan bli kjempesterke

- Da kan vi promotere Norden som filmmarked. Sverige har ikke noen insentivordning i det hele tatt. Det vi i Norden skiller oss litt ut på er jo vår natur, og at vi lever her oppe i nord, på en litt annerledes måte enn mange andre deler av verden. I et samarbeid kan vi bli kjempesterke, og tiltrekke oss noen av de aller største filmene, sier Helleland til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer