DEBATT

Slik vil Trump-strategen endre EU fra innsiden

Steve Bannon er for tiden i Europa for å bygge opp et internasjonalt høyrepopulistisk nettverk som vil påvirke EUs parlamentsvalg neste år.

NY SLAGMARK: Etter exiten fra Trump-teamet satser Steve Bannon nå på politisk påvirkning i Europa. FOto: REUTERS/Carlos Barria/
NY SLAGMARK: Etter exiten fra Trump-teamet satser Steve Bannon nå på politisk påvirkning i Europa. FOto: REUTERS/Carlos Barria/ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Steve Bannon vekker interesse. Med en master i sikkerhetsstudier fra Georgetown University og en MBA fra Harvard Business School i lommen, er han godt skolert. Hans profesjonelle karriere strekker seg fra forsvaret (US-marine, Pentagon) og finans (Goldman Sachs, Bannon & Co.) til medier (Seinfeld, flere filmer og dokumentarer og styrelederjobb i det konservative «Breitbart News»). Keith Koffler karakteriserte ham som en «evig rebell» i biografien som kom ut i 2017. Det hindret ham ikke til å bli lommekjent med maktens korridorer i USA etter hvert som hans innflytelse i det ultrakonservative Tea Party-bevegelsen økte.

Internasjonalt ble han også ettertraktet. I oktober 2014 åpnet han Breitbart London. To år senere var han rådgiver for UKIP’s leader Nigel Farage under folkeavstemmingen om Brexit. Da Trumps valgkamp haltet mot Clinton i august 2016, ble han rekruttert til å ta over rollen som valgkampsansvarlig. Mot alle odds klarte han å få en tidligere TV-stjerne og milliardær til å fremstille seg som folkets røst og bli USAs førtifemte president. Bannon ble snart belønnet med stillingen som sjefstrateg i Det hvite hus mellom januar og august 2017. Men mavericken lå aldri langt unna. Hans radikalitet, overdrevet innflytelse over Trump og stormannsgalskap skapte splid i administrasjonen. Etter at han uttalte seg kritisk mot Trump, hans medarbeidere og hans familie i Michael Wolffs bok Fire and Fury: Inside the Trump White House, fikk han sparken i januar 2018. Trump gjorde det klart at Bannon ikke bare mistet jobben, men også forstanden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer