OMSTRIDT: NRKs «Diktaturet» får både ros og ris. Her er programleder Leo Ajkic avbildet utenfor innspillingsstedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OMSTRIDT: NRKs «Diktaturet» får både ros og ris. Her er programleder Leo Ajkic avbildet utenfor innspillingsstedet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Slik ville Leo Ajkic vært som deltaker i «Diktaturet»

- Jeg har et problem med tysting.

(Dagbladet): Leo Ajkic er programleder for NRKs «Diktaturet», der åtte unge mennesker med ulikt politisk ståsted skal leve sammen i et hus på hemmelig adresse, og fratas sine demokratiske rettigheter.

«Diktaturet» er P3s bidrag til NRKs valgsatsning høsten 2015, og i kveld vises den fjerde av totalt åtte episoder.

Før helga måtte den første deltakeren forlate realityserien.

- Ville tenkt som i et ekte diktatur Selv om Ajkic altså er programleder, forteller han til Dagbladet at han godt kunne tenkt seg å være deltaker selv.

- Jeg har mine meninger om diktatur og samfunnet. Jeg kommer fra en annen bakgrunn og et annet land enn Norge, og er oppvokst i et annet system. Bosniere, uten å skryte, er de beste til å tilpasse seg nye systemer, sier Ajkic, som er født og oppvokst i Bosnia.

- Hvordan tror du at du hadde reagert på det å leve under det som i dette tilfellet er et fiktivt diktatur?

- Da ville jeg tenkt som i et ekte diktatur. Skal du gjøre noe, må du gjøre det i skjul, og du må planlegge. Hvis alt det offentlige filmes og overvåkes, er det et symbol på at diktatoren overvåker deg og ser alt du gjør.

- Da må du planlegge og gjøre ting i skjul, plante lapper, organisere deg, og kanskje lage en streik uten at diktatoren vet hvem som starta den.

Problemer med tysting Inne i huset må deltakerne leve etter tre hovedregler: Alle skal respektere portforbudet, vårt arbeid er vårt liv, vi bidrar hver dag, og vi vokter over hverandre. Alle som ser og hører noe forteller om det.

Ajkic innrømmer at det er én av disse han hadde hatt problemer med å følge.

- Jeg personlig har et problem med tysting. Jeg liker ikke å jobbe meg opp i livet ved å tyste på andre, men det er jo sånn et diktatur fungerer for å få kontroll på befolkningen, sier han.

- Så hvis du hadde vært deltaker her inne, så hadde du holdt munn?

- Kommer an på om jeg er ute etter pengene, men generelt i livet liker jeg ikke å tyste på andre. Hvert fall hvis det fører til at jeg kan få en fordel. Jeg tråkker ikke på andres tær for å komme høyere opp selv. Men kanskje i dette spillet, så er det akkurat det du må gjøre.

- En god miks Målet til Ajkic er først og fremst å skape politisk engasjement.

- Jeg ville bli med på dette fordi det er reality med mening. Det er samtalene og valgene deltakerne tar som står for innholdet, ikke hvor eller hvordan de filmes. «Diktaturet» skal gå opp mot valget. Og da er det kommunevalget, det lokale og det som skjer rundt deg som gjelder, sier han til Dagbladet.

Ajkic mener programmets deltakere er variert, og representerer forskjellige grupper i samfunnet og ulike typer mennesker.

- Noen er spirituelle, noen er mindre spirituelle, og noen er mer på venstresida av politikken, mens andre heller mer mot høyre. Jeg synes det er en god miks som jeg mener representerer Norge i dag, sier han.