Slik vinner du en Oscar

Stikkord: Homofil klining hjelper.

(Dagbladet.no): Oscar-gallaen går av stabelen i februar neste år, og vi melder oss på spåkonkurransen allerede nå.

Det er hvert år mye energi og prestisje som legges ned i å tippe hvem som vinner, men det finnes også en del teorier om hvorfor man gjør det. Vi har tittet nærmere på dem.

Snakk rart
Snakker du rart, sier Variety, så er du på god vei mot statuetten. I «There Will Be Blood» ble man aldri særlig klok på verken aksent eller uttale, men like fullt vant Daniel Day-Lewis Oscar for beste mannlige hovedrolle.

Renee Zellweger hadde en svært så utpreget og artig dialekt i «Cold Mountain» som ga henne en statuett.

Tom Hanks' slepende tale i «Forrest Gump» gjorde at han var selvsagt som vinner, i likhet med Billy Bob Thorntons karakter i «Sling Blade».

Thornton og Hanks tar oss også videre til neste punkt i Oscar-tipsene våre.

Vær tilbakestående eller britisk
Spiller du tilbakestående er du godt på vei til å vinne Oscar, i følge Cracked.com. Dustin Hoffman, som spilte autist i «Rainman», er et tidlig eksempel.  Sean Penn ble også nominert for sin rolle i «I Am Sam».

Man skal heller ikke glemme Leonardo Di Caprio i «What's Eating Gilbert Grape».

Nettstedet Happygrrls mener for øvrig også at det å være britisk øker sjansene til en gullstatuett. Helen Mirren, Cate Blanchett, Emily Watson, Daniel Day-Lewis, Judi Dench, Jim Broadbent or Rachel Weisz har alle plukket opp statuetter nylig.

Er du uheldig og finner ut at du faktisk ikke er britisk, fortvil ikke - man kan alltids lære seg å snakke med aksent. Dette beviser at du har «dybde» og vil definitivt ta deg et steg nærmere nominasjon.

Bli stygg og spill usympatisk
Hvis du er pen, så spill stygg. Dette vet alle Oscar-sankende skuespillere i Hollywood. Tidligere modell Charlize Theron var ikke akkurat den man spådde skulle vinne en Oscar, men det var før hun gikk inn i rollen som massemorder i filmen «Monster». Kan noen så pene bli så stygge, ja så fortjener de en pris.

Er du av afro-amerikansk opprinnelse er det viktig å huske på en ting: Vær en karikert stereotypi. Denzel Washington vant ingen pris for beste hovedrolle før han spilte usympatisk politi i «Training Day».

Morgan Freeman i «Million Dollar Baby» og Halle Berry i «Monsters Ball» underbygger også denne teorien.

Homofil kjærlighet og drap
En annen måte å kline til for å vinne Oscar er hvis du kysser en av samme kjønn. Dette fikk «Brokeback Mountain»-skuespiller Heath Ledger nominert. Hillary Swank (Boys Don't Cry), Tom Hanks (Philadelphia) og Stephen Rea (The Crying Game) vant alle en Oscar etter litt tungekyssing.

I Varietys guide til å vinne en Oscar trekker de frem Javier Bardems figur Anton Chigurh fra «No Country For Old Men». De mener han er innehaver av nøkkelen til Oscar-suksess. For dreper du noen, samtidig som du er truende og leken, så er du i hvert fall sikret nominasjon.

Dette gjør selvsagt Javier Bardem, samtidig som han også har en meget spesiell måte å snakke på.

Hvem vinner i 2009?
Så basert på disse teoriene, hvem vinner Oscar i 2009?

David Fincher («Seven», «Fight Club» og «Zodiac») sin film «The Curious Case Of Benjamin Button» med Brad Pitt i hovedrollen er en stor favoritt. Brad Pitt eldes baklengs, og ser ikke alltid like bra ut samtidig som han snakker litt rart. I denne filmen har også britiske Tilda Swinton en birolle, så det er en stor mulighet for at hun drar i land enda en Oscar.

Sean Penn er også en stor favoritt til å vinne beste skuespiller i sin rolle som Harvey Milk i filmen «Milk». Der kjemper han for homofiles rettigheter i USA.

I «The Reader» blir Kate Winslet satt på tiltalebenken i etterkrigstidas Tyskland og anklaget for grusomme forbrytelser mot innsatte i en konsentrasjonsleir. Hun stikker nok av med en Oscar for den. Ralph Fiennes har hovedrollen i filmen og er britisk - nok en favoritt.

Er man død eller spiller noen som er døde, kan man fort også ende opp med nominasjon. Hvem i Oscar-juryen kan si nei til å posthumt nominere Heath Ledger for sin innsats i «Dark Knight»?

Frank Langella sin portrettering av avdøde Richard Nixon i «Frost/Nixon» gjør også han til en het kandidat som beste birolle.

Hvem tror du vinner Oscar?