Slik vinner du i Wordfeud

Dagbladet gir deg triksene som gjør deg til en vinner i ordspillet.

POPULÆRT: Hver femte nordmann spiller ordspillet Wordfeud. Her får du tipsene som gjør deg best.
POPULÆRT: Hver femte nordmann spiller ordspillet Wordfeud. Her får du tipsene som gjør deg best.Vis mer

Wordfeud har tatt store deler av verden, og spesielt Norge, med storm. Én million nordmenn har kastet seg på ordbølgen og fått digital Scrabble-feber. Det dukker stadig opp flere Wordfeud-mestere og det arrangeres egne turneringer. Det finnes til og med en egen æresliga, «Wordfeud League of Honour».

Men hva er egentlig triksene for å knuse motstanderen?

Øvelse gjør mester - Du må være gjerrig på vokalene, for det finnes flere konsonanter enn vokaler, sier Kirsti Næss, visepresident og pressekontakt i Norsk Scrabbleforbund.

Hun mener det viktigste er å øve.

- Spill masse, gjerne med erfarne spillere - det lærer du mest av. Øv deg også på å bli en god taper, sjansen for at du blir most de første gangene er stor. Men læringskurven er bratt. Veldig mange blir veldig gode på kort tid, sier Næss.

I forrige uke ble det klart at Wordfeud rammes av endringer i tråd med Norsk språkråd. Ulike bøyninger er blant annet blitt fjernet.

Språkforsker Finn-Erik Vinje er godt fornøyd med at spillet har fenget så mange.

- Det er utmerket at noen har laget et slikt spill. Det likner kryssord, begge skaper interesse for ord og språk. I tillegg er det et konkurranseelement i det. Jeg kan forstå at så mange har blitt hekta, sier han.

Kjente spillere Også kjendisene er blitt fanget av det populære ordspillet. Komiker Morten Ramm er en av dem. I desember tvitret han at «Wordfeud i utlandet er dyrt. Spilte YR for 79 kroner nå.» Nå har han derimot sett seg nødt til å slutte.

- Jeg har ingen kommentar utover at jeg ble så opphengt i det at jeg måtte slutte. Jeg brukte for mye tid på det rett og slett, sier Ramm til Dagbladet.

Håndballstjerne Camilla Herrem forteller at hun spiller Wordfeud for å vinne, som på banen.

- Alt handler om å vinne, og jeg blir like forbanna hver gang jeg taper. Jeg spiller Wordfeud fordi det er et tidsfordriv, noe jeg gjør når jeg kjeder meg, sier Herrem.

Mye juks Det var nordmannen Håkon Bertheussen (28) som utviklet spillet. I fjor sa han til E24 at han laget det på fritida, og i forrige uke sa han til Dagens Næringsliv at han håvet inn rundt 100000 kroner i døgnet på bokstavleken og reklameinntektene det medfører.

Næss i Norsk Scrabbleforbund mener at det ikke holder å bare være språklig sterk, og at det heller ikke er en forutsetning.

Taktiske ferdigheter og matematisk kunnskap er like viktig, og en kombinasjon av disse er det beste. I tillegg må du ha en slump flaks.

AVHENGIG: Morten Ramm måtte se seg nødt til å slutte med Wordfeud. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
AVHENGIG: Morten Ramm måtte se seg nødt til å slutte med Wordfeud. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Det kommer an på hvilke bokstaver du får, og du må også ha evnen til å sette sammen ord og se hvor det lønner seg å legge bokstavene, sier Næss.

Hater du å tape, finnes det flere jukse-apper du kan ta i bruk.

- Det er fryktelig irriterende, det ligger ikke noe ære i å jukse. Men det er viktig å ikke beskylde motspilleren for juks. Hvis motstanderen slår deg, kan det også være en som har løst mye kryssord, sier Næss.

TIDSFORDRIV: Håndballspiller Camilla Herrem spiller Wordfeud når hun kjeder seg.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TIDSFORDRIV: Håndballspiller Camilla Herrem spiller Wordfeud når hun kjeder seg.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer