<strong>POPULÆRT:</strong> Hver femte nordmann spiller ordspillet Wordfeud. Her får du tipsene som gjør deg best.
POPULÆRT: Hver femte nordmann spiller ordspillet Wordfeud. Her får du tipsene som gjør deg best. Vis mer

Slik vinner du i Wordfeud

Dagbladet gir deg triksene som gjør deg til en vinner i ordspillet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Wordfeud har tatt store deler av verden, og spesielt Norge, med storm. Én million nordmenn har kastet seg på ordbølgen og fått digital Scrabble-feber. Det dukker stadig opp flere Wordfeud-mestere og det arrangeres egne turneringer. Det finnes til og med en egen æresliga, «Wordfeud League of Honour».

Men hva er egentlig triksene for å knuse motstanderen?

Øvelse gjør mester - Du må være gjerrig på vokalene, for det finnes flere konsonanter enn vokaler, sier Kirsti Næss, visepresident og pressekontakt i Norsk Scrabbleforbund.

Hun mener det viktigste er å øve.

Kirsti Næss? ti vinnertips

• Ikke åpne for at motspiller kan legge ord på oransje og røde ruter.

• Kvitt deg raskt med w, som gir ti poeng, så du ikke sitter igjen med den mot slutten. Alle brikkene du har til overs når spillet er slutt, blir minuspoeng (og plusspoeng for motstanderen).

• Lær deg ord med c og w, som wc, pc, wok, kiwi og cowboy.

Hvis du klarer å legge ut alle de syv bokstavene samtidig, gir det 40 bonuspoeng og kalles «bingo».

• Mange ord slutter på -ene, -ende og -ing, så dette er fine bokstaver å ha. Vær oppmerksom på at mange ord begynner med ut-, for- og med-. Bokstaven U kan forøvrig settes foran mange ord.

• Bruk vokaler med omhu. Plasser dyre bokstaver slik at du får best mulig uttelling. Y er gull verdt i så måte. Den er lett å plassere og kan gi over 50 poeng hvis man får den på blå rute (TL) og lager ord både vannrett og loddrett. Æ bør du kvitte deg med så fort som mulig.

• Vær på utkikk etter konsonanter som passer sammen. Eksempler på bingoer med bare én vokal er skrangl og sprengt.

Sitter du bare med vanskelige bokstaver, er det bedre å bytte dem enn å legge ut en og en.

• På Wordfeud har man ubegrenset antall forsøk, så test gjerne ut ord du er usikker på.

• Ikke beskyld motspiller for juks bare fordi han eller hun kan ord du ikke kan. Noter heller ordene og bruk dem selv ved neste anledning.

- Spill masse, gjerne med erfarne spillere - det lærer du mest av. Øv deg også på å bli en god taper, sjansen for at du blir most de første gangene er stor. Men læringskurven er bratt. Veldig mange blir veldig gode på kort tid, sier Næss.

I forrige uke ble det klart at Wordfeud rammes av endringer i tråd med Norsk språkråd. Ulike bøyninger er blant annet blitt fjernet.

Språkforsker Finn-Erik Vinje er godt fornøyd med at spillet har fenget så mange.

- Kan bli avhengig

Psykolog Dag Harald Slydahl mener Wordfeud kan være avhengighetsskapende.

- Når det er så mange som spiller det, er det alltid noen sårbare som kan utvikle avhengighet blant dem. Wordfeud kan brukes på lik linje som andre spill, og være en virkelighetsflukt når verden utenfor er vanskelig. Men det har ikke de samme økonomiske konsekvensene som for eksempel poker, sier Slydahl ved avdeling for rusavhenighet.

Psykologen påpeker forskjellen mellom å være veldig opptatt av og å bli avhengig av et spill.

- Utvikler man avhengighet får man blant annet abstinenser. Wordfeud har noen av de elementene, som at det er et sosialt spill, man får belønning og har en konkurransedel, men det er nok ikke det mest avhengighetsskapende spillet og kan anses som relativt snilt, sier Slydahl.

Han kjenner ingen som er blitt avhengig av ordspillet, men har rådene klare om du ikke orker å legge det fra deg.

- Prøv å være uten en dag, og ta en dag av gangen. Klarer du ikke å stoppe da, ta kontakt med hjelpelinjen.no, sier Dag Harald Slydahl.

- Det er utmerket at noen har laget et slikt spill. Det likner kryssord, begge skaper interesse for ord og språk. I tillegg er det et konkurranseelement i det. Jeg kan forstå at så mange har blitt hekta, sier han.

Kjente spillere Også kjendisene er blitt fanget av det populære ordspillet. Komiker Morten Ramm er en av dem. I desember tvitret han at «Wordfeud i utlandet er dyrt. Spilte YR for 79 kroner nå.» Nå har han derimot sett seg nødt til å slutte.

- Jeg har ingen kommentar utover at jeg ble så opphengt i det at jeg måtte slutte. Jeg brukte for mye tid på det rett og slett, sier Ramm til Dagbladet.

Håndballstjerne Camilla Herrem forteller at hun spiller Wordfeud for å vinne, som på banen.

Wordfeud

• Kom på markedet i 2010 og er utviklet av norske Håkon Bertheussen (28).

• En variant av brettspillet Scrabble for smarttelefoner (iPhone og Android).

• Du kan velge å spille mot kjente eller tilfeldige motstandere.

• Spillet har to ulike brett.

• Du kan velge blant flere språk, blant annet norsk, svensk, dansk og engelsk.

• Spillet koster 21 kroner, men kan også lastes ned gratis — da med reklame.

• Det har blitt lastet ned 15 millioner ganger på verdensbasis, og én million ganger i Norge.

- Alt handler om å vinne, og jeg blir like forbanna hver gang jeg taper. Jeg spiller Wordfeud fordi det er et tidsfordriv, noe jeg gjør når jeg kjeder meg, sier Herrem.

Mye juks Det var nordmannen Håkon Bertheussen (28) som utviklet spillet. I fjor sa han til E24 at han laget det på fritida, og i forrige uke sa han til Dagens Næringsliv at han håvet inn rundt 100000 kroner i døgnet på bokstavleken og reklameinntektene det medfører.

Næss i Norsk Scrabbleforbund mener at det ikke holder å bare være språklig sterk, og at det heller ikke er en forutsetning.

Taktiske ferdigheter og matematisk kunnskap er like viktig, og en kombinasjon av disse er det beste. I tillegg må du ha en slump flaks.

<strong>AVHENGIG:</strong> Morten Ramm måtte se seg nødt til å slutte med Wordfeud. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
AVHENGIG: Morten Ramm måtte se seg nødt til å slutte med Wordfeud. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Det kommer an på hvilke bokstaver du får, og du må også ha evnen til å sette sammen ord og se hvor det lønner seg å legge bokstavene, sier Næss.

Hater du å tape, finnes det flere jukse-apper du kan ta i bruk.

- Det er fryktelig irriterende, det ligger ikke noe ære i å jukse. Men det er viktig å ikke beskylde motspilleren for juks. Hvis motstanderen slår deg, kan det også være en som har løst mye kryssord, sier Næss.

<strong>TIDSFORDRIV:</strong> Håndballspiller Camilla Herrem spiller Wordfeud når hun kjeder seg.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TIDSFORDRIV: Håndballspiller Camilla Herrem spiller Wordfeud når hun kjeder seg.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer