Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sling vil slippe TV-bildene dine fri

Streamer TV til mobil og PC.

(Dagbladet.no): Mens skillet mellom TV, video og nett blir mer utydelig for hver dag som går, er det fortsatt slik at TV-bildene fra din kabel-, bakkenett- eller satelittmottaker er bastet og bundet til den TVen du har koblet til.

Det vil det amerikanske selskapet Sling gjøre noe med.

Din TV på mobilen

I løpet av måneden lanserer de to produkter i Norge som gjør det mulig å se TV-bildene fra din mottaker på en hvilken som helst PC koblet til Internett, eller på mobilen. Slingboxen kobles mellom dekoderen og ditt hjemmenettverk, og sender bildene derfra ut på nettet. Dermed kan du «flytte» TV-bildene dine hvor du ønsker - enten det bare er til naborommet eller til en PC eller mobil på den andre siden av kloden.

Slingbox Solo og Slingbox Pro lar deg fjernstyre dekoderen din, og se din TV hvor du vil.

- Dette er min Sky TV-dekoder hjemme i London, sier Slings Europasjef Stuart Collingwood. På sin Nokia N95 viser han TV-bildene fra dekoderen hjemme i hans egen stue, hentet ned fra Slingboxen over 3G med helt brukbar kvalitet. Han navigerer i en meny som speiler dekoderens elektroniske programguide, og skifter kanal med bare et par sekunder forsinkelse.

Slingboxen kan også styre harddiskopptakere, såkalte PVRer, som er bygget inn i en del nye dekodere, slik at man kan fjernstyre opptak eller avspilling av programmer.

Med Pro-utgaven kan man også spille av innhold fra andre kilder, som en DVD-spiller. Dermed kan du se bilder hjemmfra - uten at familien hjemme i stua må se det samme du ser.

SLINGBOX: Denne lille boksen sender TV-bildene dine videre til en PC eller mobil hvor som helst i verden. Foto: SLING
SLINGBOX: Denne lille boksen sender TV-bildene dine videre til en PC eller mobil hvor som helst i verden. Foto: SLING Vis mer

Mest brukt i hjemmet

I Norge vil Slingbox-konseptet være kjent for en del Viasat-kunder, men fra slutten av måneden lover Collingwood at boksene skal være i salg i flere elektronikkjeder.

Pro-utgaven støtter tilkobling til HD-dekodere, men nedskalerer bildet til det produsenten kaller «DVD-lik kvalitet», og streamer dem med inntil en hastighet på inntil 6 mb/s. En ekte HD-modell kommer neste år.

Da Slingbox ble lansert var tanken at man skulle kunne se TV-bildene hjemmefra mens man for eksempel var ute og reiste. Men en stor del av bruken skjer innenfor hjemmets fire vegger, forteller Collingwood:

- Mange bruker boksen til å flytte TV-bildene til laptopen på kjøkkenet eller ute på terrassen.

Kan bli dyrt på mobilen

Og det kan kanskje være like lurt. Å se TV via Slingbox over et trådløst wifi-nettverk er gratis, men å se fotballkampen hjemmefra på mobilen når du er ute og reiser, kan fort bli svært, svært dyr moro med prisene mange mobiloperatører opererert med på datanedlasting og «roaming» i utlandet.

- Vi advarer om dette, og råder folk til å benytte wifi-nettverk hvis de har tilgang på det, sier Collingwood.

Slingbox-klienten for mobil skal bli tilgjengelig i Norge relativt raskt, både for Symbian 60-telefoner som Nokia N95, for Blackberry, Palm, Treo og Sony Ericssons smartmobiler med UIQ. En klient for Windows mobile er allerede tilgjengelig.

- Vi vet at det også er stor interessen for en klient til iPhone og iPod Touch, men avventer Apples programpakke for utviklere, avslutter Slingbox\' mann i Europa.

Dagbladet.no  kommer tilbake med test av Slingbox så fort den er tilgjengelig.

INN I NORGE: Slings Europasjef Stuart Collingwood slipper en ny generasjon Slingbox i Norge denne måneden.
SOLO: I motsetning til storebror Pro, kan juniormodellen bare stream bilder fra en kilde. Foto: SLING
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media