KOMMENTARER

Slipp arkitektene løs!

Skal en borgerlig regjering redde sosialdemokratiets høyborg fra tilintetgjørelse?

BEVARINGSVERDIG?: Y-blokka, Høyblokka og G-blokka i Oslo. Utrederne som har jobbet med skisser for nye Regjeringskvartalet anbefaler å rive store deler, inkludert Høyblokka.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BEVARINGSVERDIG?: Y-blokka, Høyblokka og G-blokka i Oslo. Utrederne som har jobbet med skisser for nye Regjeringskvartalet anbefaler å rive store deler, inkludert Høyblokka. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Én ting synes klart: Det meste av Norges regjeringsapparat skal igjen samles i området rundt Høyblokka. Ellers er det meste uavklart. Skal Erling Viksjøs uhensiktsmessige bygningsmasse rives, av sikkerhetsmessige og samfunnsøkonomiske hensyn, som det heter på utredningsnorsk? Eller skal disse modernistiske perlene bli stående, av kulturhistoriske, arkitektoniske, symbolske og samfunnsøkonomiske grunner, som det heter på riksantikvarisk? Hva med å rive Y-blokka og beholde Høyblokka?

I kveld avholdes folkemøte på DogA og det blir innledninger ved sylfersk statsråd Jan Tore Sanner, riksbevarer Jørn Holme og bygningsbiograf Hugo Lauritz Jenssen, som er Brage-nominert for den koksfargete «Høyblokken». Ingen avgjørelser vil bli tatt, men jommen er dette et spennende tema å diskutere. Er modernistiske betongmonstre virkelig verdt å bevare? Kan vi være så historieløse at vi jevner sosialdemokratiets viktigste symbol med jorda? Hvorfor skal vi bevare en grå, monoton mastodont som tok seg til rette på bøllete vis i ei rivningskåt etterkrigstid? Skal vi la det nyliberalistiske, oljesmurte Norge utradere alle minner om idealene landet ble bygget på, nøysomhet og fellesskap?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer