Slipp dem fri!

Dagbladets Annicken Vargel mener det er på høy tid å sette medlemmene av kongehuset fri.

Hva synes du om kongehuset? DET ER MANGE gode grunner til å avskaffe monarkiet. Men det absurde i nedarvet makt og slike ting skal vi hoppe over her, og heller gå rett på sak: Jeg mener at monarkiet har blitt et samvittighetsspørsmål.

Sist gang jeg så Haakon satt han bak rattet i en mørk bil med mørke vinduer i Josefinesgate i Oslo. De mørke øynene hans var de mest ulykkelige jeg har sett inn i på lenge. Og jeg kjente et stikk i brystet i det jeg innså at han gjør dette for meg. Det er for meg, bestemor på Averøya og alle dere andre Haakon lever sitt liv i offentligheten - som en hund med en nøye oppmålt løpestreng.

Uten at jeg egentlig har bedt om det, så er han der og svarer på spørsmål om ting vi ikke har noe med, representerer landet vårt med et permantent smil - og er en del av en underholdningskarusell som aldri stopper.

METTE-MARIT OG ARI har i det minste hatt et slags valg midt oppe i det hele: Kjærlighet og et liv i blitzregnet? Eller ingen av delene? At de valgte som de gjorde, får vi ta som bekreftelse på at kjærlighet og galskap kan ha mange fellestrekk. Selv om én person i det kommende bryllupet foreløpig ser ut til å kose seg med oppmerksomheten.

Martha kan prise seg lykkelig for bakstreversk arverekkefølge. Den gir i det minste fluktmuligheter den dagen hun går lei. Hun og Ari kan, om de vil det, fortsette sin vandring et sted langt, langt unna mennesker som bryr seg om hva Ari hadde i nesen før han giftet seg og hvor mye serviset deres koster.

Det er for Haakon hjertet mitt blør.

Jeg tror ikke det er noe han heller vil enn å være som alle oss andre. Men dessverre, for hans del, ser han ut til å være utstyrt med en ubegripelig pliktfølelse som får ham til å fortsette der hvor alle vi andre ville snudd og løpt for livet.

MED UJEVNE MELLOMROM leker han normal og tilbringer fredagskvelden på Kunstnernes Hus med kona og venner. Men han ser ut som et jaget dyr. Og jeg blir liggende søvnløs om natten.

Jeg synes vi kan si at det holder nå. Jeg vil ikke ha dette på samvittigheten lengre.

La oss slippe kongefamilien fri.

Vi kan jo begynne med Haakon _ og jeg har følgende forslag: Hvis alle som føler det samme som meg sender et brev til Slottet hvor vi skriver:

«Jeg ville bare si at det er helt greit for meg om du gjør det du helst vil, i stedet for å reise landet rundt og spise laks med nypoteter. Du kan gjerne dra til utlandet, bli ambassadør i et varmere og kulere land om du heller vil det. Bare lov meg en ting: Vær lykkelig!»

Det ville i hvert fall gjøre meg lykkeligere.

<B> I FANGENSKAP:</B> Artikkelforfatteren får dårlig samvittighet når hun møter medlemmer av kongehuset. Nå mener hun at det er på tide å sette dem fri. Det ser ut som Kronprins Haakon er klar.