DÅRLIG STRATEGI: TV2 prøver å vinne seerne med tvang, mener artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen
DÅRLIG STRATEGI: TV2 prøver å vinne seerne med tvang, mener artikkelforfatteren. Foto: Nina HansenVis mer

Slipp seerne fri!

Alle seere må få bestemme selv hvilke private TV-kanaler de vil betale for. Det må TV2 forstå.

TV2 klarer ikke lenger å leve av reklameinntekter alene, og krever at seerne skal betale mer for alle TV2s kanaler. I tillegg krever det Egmont-eide selskapet at seerne ikke skal få lov til å velge bort TV2-kanalene.

I kampens hete har TV2 og flere av stasjonens journalister kastet alt som heter presseetikk over bord, og framstår nå som åpenlyse propagandamaskiner for egen sak. Er det et journalistisk problem? Mange vil mene det.

La det være helt klart: Som et privat TV-selskap må TV2 kunne ta den prisen de selv ønsker for sine kanaler. Men de kan selvfølgelig ikke kreve at seere faktisk skal tvinges til å betale for kanaler de ikke vil ha.

For Canal Digital står striden med TV2 også om kabelmodellens framtid. Når HBO og Netflix nå gjør inntog på norske data- og TV-skjermer, er det klart for et girskifte i fjernsynsrevolusjonen. Overgangen til nett-TV kan skje raskere enn både distributører og tradisjonelle TV-selskap har forestilt seg. Ny teknologi og nye alternativer gjør at kravene om valgfrihet for seerne bare vil bli sterkere. Det ligger ikke lenger i kortene at framtidas modell for TV-titting er kabelfjernsyn.

Da kabel-TV var nytt, presset kabel- og medieselskaper gjennom at borettslag, sameier, grendelag og andre kunne vedta obligatorisk kabel-TV-tilknytning. I mange kommuner kan du ikke kjøpe deg hus eller leilighet uten at du samtidig må godta medlemskap i stedets velforening. Og i velforeningen er du forpliktet til å betale for kabel-TV.

Du betaler ikke bare for infrastrukturen, men tvinges også til å betale for en grunnpakke av TV-kanaler som andre har valgt for deg. Dette må alle betale, også de som ikke har TV. Når TV2 nå har fått myndighetenes godkjennelse til å innføre lisens på hovedkanalen og i tillegg vil ha mer betalt for sine øvrige kanaler, stiller de derfor i klasse med andre betalkanaler, som seerne fritt må kunne takke nei til.

Det bemerkelsesverdige er at verken politikere, Medietilsynet eller Forbrukerombudet er kommet på banen i denne saken. Denne striden kan ikke avgjøres av TV2 og Canal Digital alene. Vi må kunne forvente at politikere og forbrukermyndigheter slår fast - som et ufravikelig prinsipp - at alle seere selv skal bestemme hvilke private tv-kanaler de vil betale for.

Det vil nødvendigvis bety slutten for obligatoriske «grunnpakker». Det har Canal Digital innsett, og har derfor begynt med en viss valgfrihet for seerne. Men valgfrihet kan ikke gis stykkevis og delt. Skal den være reell, må den selvfølgelig gjelde alle private kanaler som krever betaling fra seerne.

TV2 kan likevel bli den store taperen, om ikke ledelsen tar til vettet og innser at de ikke kan vinne seerne med tvang og propaganda.

Følg oss på Twitter