Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slipper å trekke Moræus-bok

Oslo Namsrett har avvist å stanse salget av boka «Brent av dragen». Vibeke Ulrichsen, som utsettes for sterke angrep i boken, påkjærer kjennelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Brent av dragen» er skrevet av journalist Hugo Lauritz Jenssen og handler om Oslos kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssens liv og tanker etter at hennes mann Kjell Hanssen ble invalidisert i en trafikkulykke i 1994.

Vibeke Ulrichsen, som kjørte bilen Hanssen kolliderte med, utsettes for sterk kritkk og sterke angrep i boka. Ulrichsen ba Kagge forlag stanse boka, noe forlaget nektet, og 11. november gikk hun til namsretten. I dag avviste namsretten begjæringen.

- De problemstillinger boken reiser, hører etter rettens oppfatning hjemme i det offentlige rom, og har almenn interesse. Hensynet til den alminnelige samfunnsdebatt tilsier derfor at boken utgis, også med den kritikk, og de hatske utfallene, som rettes mot bilføreren i dette tilfellet, skriver namsretten i sin kjennelse.

Namretten mener ikke at boka inneholder ærekrenkende påstander, og at utover påstanden om at Ulrichsen stakk av etter ulykken er ingen av de påklagede påstandene uriktige. Den ukorrekte påstande er korrigert i boka, og forlag og forfatter har beklaget den.

Retten finner at det «som en almennmenneskelig betrakting» ikke er galt å si at Ulrichsen hadde skyld i ulykken, selv om hun ikke er juridisk ansvarlig for skadene Hanssen ble påført.

Fornøyd Kagge

- Dette er en god kjennelse å lese. Jeg er lettet både på forlaget og ytringsfrihetens vegne, sier Erling Kagge til Dagbladet.no. Han mener denne saken egentlig ikke handlet om Moræus Hanssen, journalist Hugo Jenssen, som skrev boka, eller selve boka.

- Denne saken handler om vi skal ha lov til å gi ut bøker med personlige meningsytringer i Norge. Alternativet er jo bokbål, sier Kagge.

Ny runde i retten

Nå går det mot en ny runde i retten om boka. Ulrichsen og hennes advokat Arne Os er helt uenig i rettens kjennelse.

- Den åpner i praksis for at man kan beskylde andre mennesker for å ha begått straffbare handlinger de ikke har begått, så lenge påstandene fremmes i bokform. Boken er full av injurier, sier Os til Dagbladet.no.

Han mener saken absolutt hører hjemme i en høyere rettsinstans.

- Kagge bør ikke glede seg for tidlig. Retten har tilkjennegitt tvil ved ikke å tilkjenne saksomkostninger, sier Os.

Hele Norges coronakart