Slipper ikke inn i USA

Visumtrøbbel hindrer 120 Days i å opptre på SXSW, en av verdens viktigste festivaler for ny musikk.

Visumvisa: Vokalist Ådne Meisfjord (i midten) og resten av 120 Days har ikke papirene i orden og går glipp av viktige opptredener på festivalen South by Southwest i Austin, Texas.   Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Visumvisa: Vokalist Ådne Meisfjord (i midten) og resten av 120 Days har ikke papirene i orden og går glipp av viktige opptredener på festivalen South by Southwest i Austin, Texas. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

I dag starter den enorme festivalen South by Southwest (SXSW) I Austin, Texas. Et av de inviterte bandene er det norske shoegaze-bandet 120 Days fra Kristiansund, men de har nå avlyst alle sine konserter under festivalen etter at de ikke får visum til USA.

Bandet ønsker ikke å kommentere årsaken til visumproblemene, men Timothy Dunham, sjef for bandets plateselskap Splendour, bekrefter overfor Dagbladet at de ikke kan reise, og at det ikke er første gangen bandet har hatt problemer med å få visum til USA.

-Det jeg kan si er at det ble en forsinkelse i behandlingen av visumsøknaden, og at bandet derfor ikke kan spille på SXSW. De har også hatt problemer med å få visum tidligere, sier Dunham som mener det er synd at amerikanske myndigheter stikker kjepper i hjulene for artister.

- Hvert år hører vi om band som må avlyse på grunn av administrative problemer eller at de ikke får visum, og denne gangen rammet det 120 Days, sier han.

Det kritikerroste bandet gav ut sitt selvtitulerte debutalbum i 2006, et album som blant annet mottok spellemannspris og toppet flere lister over årets beste album. Debutalbumet fikk også svært god mottakelse av den innflytelsesrike amerikanske nettsiden Pitchfork.

Oppfølgeralbumet «120 Days II» ble sluppet i 2011, også det til svært gode kritikker, blant annet fra Dagbladet som gav plata en 5-er på terningen.

I disse dager blir albumet lansert i USA, og Dunham innrømmer at SXSW-avlysningen er et skudd for baugen.

- Festivalen ville vært en veldig god mulighet til å promotere bandet. SXSW er et sted der en samlet musikkbransje er til stede, og det er synd at det ikke ordnet seg med visum, sier han og legger til at festivalen er en av de viktigste arenaene for band som ønsker et gjennombrudd i USA.

Til tross for at flere hundre artister fra hele verden opptrer under festivalen tror Dunham at 120 Days kunne gjort seg bemerket.     

- 120 Days har allerede et navn i USA, og for dem kunne festivalen blitt et viktig steg mot å slå gjennom for fullt i USA, sier han.