Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slipper låt og musikkvideo om korrupsjonstiltalte Eirik Jensen: - Kall meg gjerne kynisk

- Jeg er i så fall ikke den eneste som skor seg på ham, mener rapperen Kenneth Engebretsen (34).

- VIL VÆRE ET FORBILDE: Ved å fortelle om sin egen utsatte oppvekst og erfaringer fra Groruddalen ønsker rapper Kenneth Engebretsen (34) å påvirke unge personer til å ta de rette valgene i livet. - Er du fra Groruddalen og har nådd langt, mener jeg man har nådd enda lenger enn alle andre, sier artisten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- VIL VÆRE ET FORBILDE: Ved å fortelle om sin egen utsatte oppvekst og erfaringer fra Groruddalen ønsker rapper Kenneth Engebretsen (34) å påvirke unge personer til å ta de rette valgene i livet. - Er du fra Groruddalen og har nådd langt, mener jeg man har nådd enda lenger enn alle andre, sier artisten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har ingen mening om skyldspørsmålet, og det er ikke noe jeg tar stilling til i låta. Jeg mener Norge må snakke om det som har skjedd, om personer i systemet med mye tillitt, og om hvordan Eirik Jensen er blitt behandlet av media og av sine egne, forklarer rapper Kenneth Engebretsen (34).

Hans upolerte, høylytte og dønn ærlige musikk når sjeldent helt ut til de store massene, men han har på kort tid opparbeidet seg en legendestatus i norsk hiphop. Musikken tiltrekker seg en lojal, men også profilert tilhengerskare, og i år kommer debutalbumet. For fire år siden slapp han mikstapen «Baksiden av medaljen» med den tilhørende undergrunnshiten og lokalhyllesten «For Groruddalen».

Dagbladet møter musikeren på hjemmebane i Groruddalen i Oslo, nærmere bestemt Haugenstua, og det er ikke uten grunn, for er det en ting som tar mye plass i Kenneth Engebretsens liv og musikk er det nettopp oppveksten i Groruddalen.

- Kall meg kynisk Engebretsen er personlig og åpner ofte opp om sin utsatte oppvekst, følelsesliv og innsikt i samfunnets skyggesider i musikken. Etter en rekke konserter, gjestevers for Tommy Tee og oppvarmingsjobber for blant annet Lars Vaular og amerikaneren Action Bronson, ser han nå fram mot albumslipp, men denne uka vil han snakke om singelen «Jensen».

Med sin samfunnskritiske og sedvanlige røffe stil tematiserer Engebretsen denne gangen pågripelsen, samt siktelsen av den korrupsjonstiltalte eks-politimannen i låta. I musikkvideoen er Eirik Jensen (58) gjort om til en spillfigur.

Se førpremieren på «Jensen» i saken.

- Er det ikke spekulativt å bruke navnet hans på denne måten?

- Du får kalle meg kynisk som lager musikk om Eirik Jensen, men denne saken må Norge snakke mer om. Jeg er i så fall ikke den eneste som skor seg på ham. Jeg mener saken viser en tosidighet i systemet. Du kan jobbe beinhardt med frie tøyler for noen i lang tid, også tar dem deg så fort noen må ofres. Hvor er lojaliteten? Selv om Jensen er siktet for kriminelle handlinger har han sikkert gjort mye bra, sier artisten, og fortsetter:

- Samtidig har han nytt en høy stilling i politiet, og vært med på avgjørelser som går helt til topps. Ble han til slutt en løs kanon som toppfolket ikke klarte å forholde seg til? Da jeg først hørte om pågripelsen og skjønte omfanget av saken ble hiphoperen i meg glad. Endelig var en av dem, en av oss, kan du si, men etter hvert fikk jeg medfølelse med hva han gikk gjennom. Det er utganspunktet for «Jensen».

- Har opplevd mye Eirik Jensens advokat, John Christian Elden, er forelagt musikkvideoen og svarer på vegne av Jensen om det han omtaler som «fiksjonskunst»

- Jeg er ikke overbevist om dette blir en slager, men kultur- og ytringsfriheten er stor i Norge, så ingen kan hindre rapperens meninger. Han presiserer også at Jensen skal anses uskyldig siden han ikke er dømt. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Elden.

- Hehe, Elden er en gluping, men jeg er ikke ute etter et ok fra noen. Jeg kaster låta og videoen ut der, så får folk gjøre opp sin egen mening, svarer rapperen.

MUSIKKVIDEO: Slik ser åpningsscenen i musikkvideoen til Kenneth Engebretsens nye singel «Jensen» ut. Foto: Skjermdump
MUSIKKVIDEO: Slik ser åpningsscenen i musikkvideoen til Kenneth Engebretsens nye singel «Jensen» ut. Foto: Skjermdump Vis mer

Mellom høyblokkene på Haugenstua peker Engebretsen mot et enormt og offentlig finansiert kunstverk. En nesten ti meter høy, prangende lampe virker ganske malplassert midt på gressplenen. I 2014 ble prosjektet «Områdeløftet på Haugenstua» avsluttet og «verdens største lampe» stod igjen som kronen på verket.

- Den burde kommunen aldri brukt penger på. Midlene burde gått til å holde ungdomsklubben åpen, argumenterer Engebretsen.

- I Norge fnyser mange av rappere som forteller om gettooppvekst og sier det ikke finnes slike steder. Du skildrer et ganske annet bilde?

- De vet ikke hvordan det har vært her. Jeg føler jeg har opplevd mye tidlig, og jeg har sett mye kriminalitet. Jeg har mistet nære venner til dette, og jeg har alltid hatt en følelse av at politiet ikke har jobbet like hardt for oss som de gjør på vestkanten eller mange andre steder. Sjekk statistikken.

- For de svake - Hva er det Norge ikke forstår med Groruddalen?

- Her lever alle side om side og står sammen, til tross for mye negativt. Nasjonalitet, om hudfargen din er grønn eller blå og trosretning har ingenting å si. Det gjør meg stolt.

- Hva vil du med musikken din?

- Jeg vil bruke stemmen min for de svake i samfunnet. Dem som har hatt en røff start, men som vil gjøre det riktige. Kriminalitet er ikke veien å gå. De legger ned ungdomsklubbene og andre viktige tilbud, så da må vi sørge for at ungdommen har steder å være. Det vil jeg være en del av.

- I videoen til forrige albumsingel, «Elefanten i rommet», samarbeider du med = Oslo. Hvorfor engasjerer du deg i ruspolitikk?

- Vi burde passe bedre på hverandre her i verdens rikeste land. Der er folk der ute som trenger hjelp. Noen sier hiphop er overfladisk og bare handler om biler, smykker og rumper, men for meg er rap å være engasjert. Har jeg en stemme vil jeg bruke den riktig.

- Den norske kunstneren Kyrre Bostwick Bjerck, beskriver seg selv på følgende måte: «En myk mann med harde venner». Passer den deg også?

I RETTEN I AUGUST: I august må den tidligere polititoppen Eirik Jensen møte i Oslo tingrett siktet for grov korrupsjon- og narkotikaforbrytelser. Nå begynner saken også å påvirke populærkulturen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN I AUGUST: I august må den tidligere polititoppen Eirik Jensen møte i Oslo tingrett siktet for grov korrupsjon- og narkotikaforbrytelser. Nå begynner saken også å påvirke populærkulturen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hehe, ja, absolutt. Jeg er langt fra den hardeste rundt her.

«Jensen» kan du høre her (Spotify-lenke).

SLIPPER NY MUSIKK: Kenneth Engebretsen møtte Dagbladet på Haugenstua i Oslo. Videoen til forrige singel «Elefanten i rommet» ble gjort i samarbeid med gatemagasinet = Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SLIPPER NY MUSIKK: Kenneth Engebretsen møtte Dagbladet på Haugenstua i Oslo. Videoen til forrige singel «Elefanten i rommet» ble gjort i samarbeid med gatemagasinet = Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!