Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og Mitt Romney

Slipper mobben løs

Er Mitt Romney en helt eller forræder?

AUTORITÆR: Etter riksrett bruker Donald Trump sin makt og twitterkonto til å knuse motstandere. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
AUTORITÆR: Etter riksrett bruker Donald Trump sin makt og twitterkonto til å knuse motstandere. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det er det store spørsmålet i Washington akkurat nå. Det er utrolig og skremmende at det blir stilt bare fordi en mann gikk imot Donald Trump.

Jeg er ikke i tvil om at Mitt Romneys valg er heltemodig. Jeg innser at tilhengere av Donald Trump vil mene jeg er forutinntatt, men la meg likevel prøve å forklare hvorfor.

Dette handler om hvor farlig Trump er for demokratiet når han går etter sine motstandere som han gjør. Det gjør bare autoritære ledere.

Mitt Romney visste hva han gjorde. Han beskrev i detalj hva som kom til å skje etter at han stemte for å avsette Donald Trump; han kom til å bli sjikanert, truet og forfulgt resten av Trumps politiske liv. Verdens mektigste mann kom til å slippe mobben løs på ham og gjøre alt som står i hans makt for å knuse ham.

Alt Mitt Romney tidligere hadde oppnådd, alt han hadde gjort for partiet, som guvernør, senator og presidentkandidat, ville bli underkjent og svertet. Livet hans i Washington ville heretter bli et sant helvete, og det ville aldri ta slutt. Trump gir aldri slipp.

Og likevel gjorde han det. Hvorfor?

Mitt Romneys samvittighetsfulle valg har vært det store samtaleemnet i alle kanaler de siste dagene, fordi alt han spådde, har skjedd. I stedet for å feire at han har resten av partiet i sin hule hånd, har Trump det siste døgnet overgått seg selv i rabiate utfall mot den ene som ikke gjorde knefall. Angrepene mot Romney har vært nådeløse, massive og brutale fra både Trump og heiagjengen i Fox News. Romney skal knuses til skrekk og advarsel for alle som måtte nære tanker om den minste opposisjon.

FORNØYD: Donald Trump holdt fram en avisforside da han ankom bønnefrokost. Video: AP Vis mer

Det er skremmende å se en så autoritær utvikling i USA for åpen scene. Trump oppfører seg ikke bare egenrådig, men eneveldig. Angrepet på opposisjonelle er en kjent strategi i regimer USA vanligvis skryter av å bekjempe, men som den sittende presidenten beundrer åpenlyst.

Det har alltid vært tøft å gå mot den rådende politiske strømningen i Washington. Under Vietnam-krigen, Watergate og Irak-krigen var det få som turte å stå imot. Det er eksempler på politikere som gjorde det og aldri ble hørt fra igjen. De ble utstøtt.

Som norsk ble jeg minnet på hvor annerledes det amerikanske systemet er under riksrettssaken da en av Trumps forsvarsadvokater tordnet; vi risikerer å ende med parlamentarisme.

Altså et system hvor de folkevalgte kan stille presidenten til ansvar og avsette ham. Vi kan jo bare tenke oss at Erna Solberg ba en annen statsleder blande seg inn i norske valg og etterforske Jonas Gahr Støre. Jeg mistenker at Høyres representanter i Stortinget hadde stemt for mistillit.

Men USA har ikke parlamentarisme.

Romney er ingen novise i dette spillet. Det forteller CV-en hans. Han var republikanernes siste presidentkandidat før Trump. Kommentatorer beskriver ham som glatt og kalkulerende, en som alltid visste hvor han skulle manøvrere i det politiske landskapet uten å støte noen og skape røre. Kjedelig er et annet ord. Han ville endt som en fotnote i historien, hvis han ikke hadde vært den ene som sto opp mot Trump.

Sånn er det i historien. Heltene er ikke alltid de du liker eller ønsker deg. Helter kan være fulle av feil. Men det vi anerkjenner er den ene handlingen som viser et uvanlig mot i omstendigheter hvor det koster.

Historien kommer ikke til å være snill mot republikanerne som begeistret stemte for å frikjenne Trump. Og like etter satt og flirte mens han sjikanerte Mitt Romney.

Jeg tror ikke Mitt Romneys stemme bare handlet om hva Trump var anklaget for, men om hvordan presidentskapet har utviklet seg til et autoritært regime hvor Trump kan tillate seg hva som helst. Sjokkerende mange republikanere er helt enig med Romney om at presidenten ikke burde ha presset den ukrainske statsministeren for å ramme en politisk motstander. Hans partifeller mener bare ikke at det er alvorlig nok til å avsette Trump.

På kort sikt vil Trump og hans fryktsomme medløpere vinne frem. De ser seg tjent med å ødelegge ettermælet til sin gamle partifelle og presidentkandidat Mitt Romney, bare for å overleve i den sumpen Trump lovet å rydde opp i.

Mitt Romney visste at hans stemme ville koste ham dyrt. Han kommer ikke til å få et rolig øyeblikk resten av sitt liv. Han risikerer at historien skrives om, og Trumps falske nyheter blir stående.

Det er derfor han er en helt i min bok.