«Bond 25»

Slipper trolig unna med tilgrising av Bond-vei

Politiet har gjort undersøkelser, men ingen har anmeldt.

SKAPER PROBLEMER: 1. juni herjet en rekke biler fra et stort BMW-treff i Møre og Romsdal fram og tilbake på Atlanterhavsveien. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

ATLANTERHAVSVEIEN, AVERØY (Dagbladet): I 11 år har selskapet GS Bildeler arrangert BMW-treff ved tettstedet Bud i Fræna kommune i Møre og Romsdal. Nesten hvert år har de avsluttet treffet med en felles kjøretur over Atlanterhavsveien med flere hundre biler. I år skapte tradisjonen større problemer enn bildelfirmaet så for seg.

Neste «James Bond»-film, med arbeidstittelen «Bond 25», som ble spilt inn på Atlanterhavsveien denne uka, ble møtt av kilometer på kilometer med tilgriset vei. Som Dagbladet fortalte i går spant flere sjåfører som deltok på BMW-treffet lørdag 1. juni med dekkene og lagde kraftige merker på asfalten, noe som kan ende opp med å gi visuelle konsekvenser for den internasjonale storfilmen.

- Drar fort på seg

Både Statens vegvesen og filmproduksjonen er svært oppgitt over aktiviteten og kritiserer dem som står bak. Trond Gule i GS Bildeler er med å arrangere GS-treffet og sier til Dagbladet at de oppfordrer alle deltakere til å ta det med ro.

- Men det drar fort på seg. Turen over Atlanterhavsveien er en felles tur som skal være en hyggelig avslutning og noe de fleste på treffet ønsker å være med på. Det er trist at det blir slik, og synd at fire-fem personer ødelegger for alle oss andre. Rundt 500 biler kjører sammen over, men det er alltid noen som stopper opp for å skaffe seg rom til å spinne. Vi får gjort lite med det, sier Gule.

FERSKE BILDER: Biljakt i høyt tempo på Atlanterhavsvegen under James Bond-innspillingen torsdag. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Filmproduksjonen fortalte Dagbladet at de er oppgitt. Det ble vurdert å bruke store ressurser på å forsøke å fjerne dekkmerkene, men konkludert med at det ble for dyrt. Gummien kan dermed ende med å forstyrre det visuelle uttrykket i planlagte filmsekvenser med ren, tom og bar vei.

«Burninga» er gjort på indrefileten av veistrekket vi vil bruke i filmen, sa linjeprodusent Per Henry Borch. De forsøkte med kostebil og spyling, men merkene sitter for hardt. Dermed fortsatte de innspillingen som planlagt og må ta eventuelle vurderinger rundt dekkstripene i filmens etterarbeidsfase.

Flere klager til politiet

Beboere langs Atlanterhavsveien og ved treffet på Bud reagerte på støy og risikabel bilkjøring forrige lørdag. Politiet fikk inn to meldinger i forbindelse med BMW-treffet, ifølge operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, John Bratland.

- Ved 17-tida meldte en person inn uvettig kjøring ved Atlanterhavsveien. Biler i kolonne glir fra side til side på veien og skaper farlige situasjoner, ble vi fortalt. Rett før midnatt lørdag ble vi oppringt om råkjøring ved Elnesvågen i forbindelse med BMW-treffet, sier Bratland til Dagbladet.

Operasjonslederen legger til at politiet ikke hadde ressurser nok til å sende biler for å undersøke klagene nærmere. Mannen som filmet aktiviteten på Storseisundbrua har slettet klippet og sagt at ingen visste om innspillingen som startet noen dager seinere.

- Vil ikke ødelegge

GS-treffet pleier å informere politiet om både arrangementet og overfarten over Atlanterhavsveien, hevder arrangør Trond Gule i GS Bildeler.

- Vi spiller med helt åpne kort og sender dem programmet vårt. Politiet var på treffet, men ikke med på avslutningsturen. Vi ønsker ikke at det skal være slik at vi ødelegger for noen. Dette skal være en bra og hyggelig tradisjon. Vi kan heller ikke ha kontroll på dette utover å oppfordre folk til unngå slik kjøring. Det var heller ikke fritt for hjulspor fra før, sier Gule.

Saken fortsetter under bildeserien:

Live-published photos and videos via Shootitlive

Lisbeth Smørholm, seksjonsleder i Statens vegvesen vil gå i dialog med GS Bildeler. Vegvesenet har kontaktet politiet og forhørt seg om hva slags tillatelser treffet har søkt om.

- Vi må ta en intern diskusjon om det som har skjedd før vi går videre. Vi ønsker å prate med GS Bildeler om hvordan type arrangement de har, og hva som er søknadspliktig fra deres side, sier hun til Dagbladet.

- Vil dere anmelde?

- Det er lite trolig at det kommer en anmeldelse fra oss. Vi ønsker dialog om framtidig trafikk og bruk av veien, sier Smørholm.

- Ikke opprettet sak

Etterforskningsleder ved Kristiansund politistasjon, Knut Endreseth, forteller Dagbladet at saken er undersøkt, men at det ikke er innledet etterforskning på nåværende tidspunkt.

- Det er ikke registrert noen anmeldelse og ikke opprettet noen straffesak. Vi tar ingen videre skritt før det eventuelt foreligger en anmeldelse. Hadde vi vært på stedet og sett dette, ville forholdet blitt anmeldt og førerkortet inndratt, sier han.

Innspillingen av «Bond 25» har pågått for fullt onsdag og torsdag denne uka. Det er filmet bilkjøring på og i området rundt Atlanterhavsveien med helikopter, men også en følgebil med en såkalt «russisk arm», samt en lav multikamerabil har vært i bruk.

- Takk for lånet

Klokka 21.20 torsdag kveld ble «James Bond»-innspillingen avsluttet, informerer linjeprodusent Per Henry Borch i produksjonsselskapet True North overfor Dagbladet.

- Vi har hatt noen fantastiske dager med innspilling, og alle er meget begeistret over hva vi har fått filmet. Vi ønsker å benytte anledningen til å takke Fylkeskommunen. Averøy kommune og Eide kommune, samt innbyggerne for lånet av Atlanterhavsveien. Det norske og engelske innspillingsteamet har blitt veldig godt mottatt. Alle ser fram til å få vise det endelige resultatet, når filmen har premiere i april 2020, skriver Borch i en sms.