<strong>TYPISK REAKSJON:</strong> Forbauselsen bredte seg i sladderpressen da Cynthia Nixon fra Sex og singelliv ble sammen med den inntil da ukjente Christine Marinoni (t.h.). Hva i all verden så Nixon i traktorlesba Marinoni, liksom?, skriver Siri Lindstad.Foto: Stella pictures
TYPISK REAKSJON: Forbauselsen bredte seg i sladderpressen da Cynthia Nixon fra Sex og singelliv ble sammen med den inntil da ukjente Christine Marinoni (t.h.). Hva i all verden så Nixon i traktorlesba Marinoni, liksom?, skriver Siri Lindstad.Foto: Stella pictures Vis mer

Slipsalarm!

IDENTITET: Homser elskes for sin annerledeshet. Lesber avskys for det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| JEG VAR GODT i gang med boka «Å fylle L-ordet med mening», der jeg veltet meg i fortellinger om lesbiske liv. Jeg var høy på historier om jenter i slips og heftige kvinnekvelder da jeg kom over dette sitatet fra svenske Elle i 2008: «Ikke noe er bedre for en heteroseksuell kvinne enn å ha en homse som bestevenn. Homser er like nødvendige som vitaminer. De kan forstå kvinners behov ettersom de er satt sammen på en lignende måte. Det gjør vennskapet givende for begge parter», proklamerte skuespilleren Sarah Jessica Parker fra Sex og singelliv.

Og jeg tenkte at Sarah, du hadde nok hatt vel så stor nytte av noen lesbiske venner. Ja, kanskje noen lesbeforbilder også. Hvorfor ikke bli med neste gang det er kvinnekveld?

VI LESBER er nemlig også satt sammen på en måte som gjør oss velegnet i en rekke sammenhenger. Vi lever både innenfor og utenfor normene for hvordan kjønn og seksualitet skal leves. Det gir oss et tvisyn og noen erfaringer som burde vært høylydt ettertraktet. Noe du lurer på om fotball, lukeparkering, fiskeutstyr, rettferdig fordeling av husarbeid mellom to voksne mennesker, eller mot til å gå sine egne veier? Spør oss!

Mannlige homofile kryr det allerede av i den urbane middelklasseoffentligheten, det være seg i Sarahs Sex og singelliv-New York eller i Norge. En viss type homser, vel å merke. De er designere, stylister, kulturarbeidere, personlige trenere. De er homser som behersker den urbane middelklassens koder. Kombinasjonen «feminine» interesser mikset med «maskulin» seksualitet er en vinnerkombinasjon hos heterokvinnene - og hos middelklasseheteromennene som har skjønt at det er homsene som har skjønt det, og som gjerne vil lære noen triks.

Vi lesbene er derimot skammelig oversett. Spesielt de av oss som går og står som nettopp lesber, de av oss som ikke kjører den kvinnelige heterostilen, men i stedet bryter med forventningene om hvordan en «ordentlig dame» skal være. Homsenes brudd med tradisjonelle maskuline verdier applauderes. Lesbers brudd med tradisjonelle feminine verdier medfører bare en oppgitt hoderisting. Merkelig nok.

LES BARE HVA sosiolog og skribent Kjetil Rollnes skriver om den amerikanske biologen Anne Fausto-Sterling i Aftenposten 25. mars i år. At Fausto-Sterling er «gift med en kvinne og ser ut som en mann» er ett av Rollnes? argumenter mot å skulle ta henne på alvor som forsker.

Eller ta forbauselsen som spredte seg i sladderpressen da Cynthia Nixon — Sarah Jessica Parkers skuespillerkollega i Sex og singelliv — forlot sin daværende ektemann og ble sammen med den inntil da ukjente Christine Marinoni. Hva i all verden var det Nixon så i traktorlesba Marinoni, liksom? Bare se på klærne hennes! «Det virker som Christine Marinoni gjør et poeng av å kle seg så lite damete som mulig», sukket en journalist i Daily Mail i mai 2008. Vel, kanskje det var nettopp det Cynthia Nixon fant så befriende ved sin nye kjæreste?

Men kjønnsoverskridende erfaringer er åpenbart bare interessante når det er menn som står for dem.

DAILY MAIL-ARTIKKELEN har betegnende nok tittelen «Den lesbiske kjærlighetsaffæren du IKKE får se i Sex og singelliv». For det finnes to typer lesbiskhet: den kule og den ukule. Den ene er et slips du henger rundt halsen på gøy. Den andre er et slips du henger rundt halsen i fullt alvor.

Heterojentene låner gjerne noen plagg og accessoirer fra lesbekulturen innimellom, når de skal være litt gærne og grensesprengende, slik de også gjerne kliner med en annen jente på fest for å vise hvor moderne og fordomsfrie de er. Men kvinner som går i slips i fullt alvor, betakker man seg for. Man vil jo for guds skyld ikke at noen skal tro man er lesbisk, på ordentlig, hver dag. Man liker jo menn!

DET HAR ET NAVN, dette her. Det kalles «lesbian chic». Det er et fenomen som slår til innimellom, der den litt androgyne lesbestilen kommer på moten for en halvtimes tid. På 1990-tallet herjet den så til de grader at damebladet Tique skrev at «lesbisk kjærlighet er topp mote». Da klinte den heteroseksuelle supermodellen Cindy Crawford med den åpne lesbiske musikeren k.d. lang på forsiden av glossy Vanity Fair, mens Madonna klinte med både fotomodellen Naomi Campell og skuespilleren Sandra Bernhard.

Og i dag kan en kvinnelig musiker, skuespiller eller politiker knapt ta imot en utmerkelse fra en kvinnelig prisutdeler uten at det skal tungekysses.

FOR JO DA: Det har blitt mye lettere å være lesbisk, så lenge du verken ser lesbisk ut eller oppfører deg som en. Mens de kule homsene elskes nettopp for sin annerledeshet fra de trauste, tause heteromennene, skal lesber helst se ut som ordentlige kvinner, det vil si urbane middelklasseheterodamer. Slik som jentene i Sex og singelliv. Riktignok eksperimenterte Carrie, Miranda, Samantha og Charlotte gjerne med flørting og sex med andre kvinner, men de lesbiske eventyrene viste seg å være like tidsbegrenset som klærne jentene iførte seg.

SÅ VIL SIKKERT noen rope ut om at kvinner av i dag har langt større handlingsrom enn hva menn har. Kvinner kan jo gå både i skjørt eller bukser, mens menn må holde seg til buksene. Så enkelt er det likevel ikke. For som Trude Ringheim skriver i Dagbladet 23. juni: «De siste par åra har trendy it-jenter og modeller dukket opp i herredress på rød løper. Jo strammere herredress, jo mer hud og pupp bør dama vise fram. Normen for vanlige unge jenter er at maskuline signaler straks bør kompenseres med feminine, heteroseksuelle signaler.»

Derfor: Når man skal fylle L-ordet med mening, slik jeg har forsøkt å gjøre i boka jeg har skrevet, er det ikke det at to kvinner har sex sammen som er the big deal. Hvem bryr seg uansett om litt pikekos?

NEI, DET ER om du ser ut som en typisk lesbe at folk får noia. Selv vi lesbene blir visst skremt om vi ser oss selv og hverandre i speilet. Jo mer hetero du ser ut, jo bedre. Eller som Trude Ringheim konstaterer: «Også blant yngre lesber har feminitetspresset satt inn».
Men jo mer hetero vi ser ut, jo mer usynlige blir vi, for oss selv, hverandre og omverdenen. Var det det som var målet?
Tirsdag 24. august gir Siri Lindstad ut boka «Å fylle L-ordet med mening. Sexkart, slips og lesbiske liv» på forlaget Kill Your Darlings.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer