Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse Film «Gemini Man»

Sliten nittitallshelt

Will Smith og «Gemini Man» har et spennende premiss, men er glatt og pregløs.

ACTION: «Gemini Man» har Will Smith i hovedrollen, og er regissert av Ang Lee. Video: Paramount Pictures Vis mer

«Gemini Man»

3 1 6

Action

Regi:

Ang Lee

Skuespillere:

Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong

Premieredato:

11. oktober 2019

Aldersgrense:

12 år

Orginaltittel:

«Gemini Man»

«En eim av nittitallet»
Se alle anmeldelser

FILM: I kjernen av actionfilmen «Gemini Man» er det en lovende floke av relasjoner. Etterretningstjenestenes beste snikskytter, Henry Brogan (Will Smith), møter seg selv i døra når det viser seg at det finnes en yngre klone av ham selv. Fordi Henry vet noe han ikke burde vite, er denne klonen nå sendt ut for å drepe ham.

Ved hjelp av siste skrik i foryngelsesteknologi ser Smith overbevisende barnlig og sårbar ut i rollen som sin egen klone. Hele opplegget kompliserer også et spørsmål som var kronglete nok fra før: Er du født sånn, blitt sånn eller dyrket sånn?

Nittitallsfølelse

Disse artige spørsmålene er basert midt i en actionfilm som er preget av en sterk aroma av nittitall. Det siste er ikke bare på grunn av nærværet av Smith, det tiårets allestedsnærværende filmfjes. På et punkt tidlig i filmen står Henry med en melankolsk mine og brenner et fotografi av den siste mannen han har tilintetgjort på vegne av staten. Dette må nødvendigvis innebære at han har printet ut bildet for å sette opp et lite teater helt for seg selv. I det hele tatt har ikke digitaliseringens muligheter helt gått opp for det topptrente etterretningsfolket, som snakker og skriver åpent og tillitsfullt om hemmelige agenter og planer.

Glatt og pregløs

På actionsiden er «Gemini Man» grei nok, men glatt og pregløs; en type film mesterregissør Ang Lee kunne og antakelig har laget i halvsøvne. Fienden er et privat militærkonglomerat av det aller mest anonyme slaget: Slemme menn i dress og slemme soldater med sort kroppsrustning og automatvåpen og heller dårlig statistikk på treffsikkerheten.

Ellers er «Gemini Man» nyskapende i at den vises med seksti bilder per sekund, mot de vanlige 24. Det gir en merkbar større skarphet i bildene, iblant i meste laget - det hender at Will og de andre ser ut som papirdukker plassert mot en atskilt bakgrunn. Uansett sitter man igjen med et ønske om at manus hadde vært like skarpt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media