Sliten superregissør

Stjernene står på rekke og rad for å jobbe med regissøren Steven Soderbergh (39). Men etter 13 filmer på 13 år tar han pause. Dagbladet har møtt Hollywoods mest ettertraktede regissør.

LOS ANGELES (Dagbladet):Soderbergh har fått Oscar og stående applaus fra så vel publikum som kritikere for filmene «Erin Brockovich», «Traffic» og «Ocean's Eleven». Nå går hans siste film, «Full Frontal», med Julia Roberts på kino i Norge. Mange mener filmen er hans store flopp.

- Hele filmen var en utrolig opplevelse. Fra dag én visste jeg hva vi skulle gjøre, og vi gjorde det. Men bevares, det er ikke en film jeg forventet ville bli bredt applaudert. Det er en smal film, og det er en film som river i stykker kontrakten mellom filmmakerne og publikum. Jeg mener det er en av mine mest interessante filmer, og jeg tror at om ti år vil filmen bli vurdert på en helt annen måte. Jeg er ikke misfornøyd med den.

MENTALT FERDIG: Soderbergh har mentalt gjort seg ferdig med «Full Frontal» for lengst. Han er over sin neste film, «Solaris», til og med. Han vet også at denne filmen ikke er noen bred film, og var forberedt på bråk. Men ikke fordi Clooney viste rumpa i filmen. Sensurmyndighetene syntes det var grovt, og skrudde opp aldersgrensen på filmen. Det fikk Soderbergh til å se rødt.

- Jeg har sett filmer sammen med min 12 år gamle datter som har overrasket og forstyrret meg som far. Dette her er jo ingenting mot 15-årige jenter som skulker skolen for å være sammen med sin kjæreste, for å dope seg og ha sex. Det synes jeg er vanskelig å forklare i forhold til to voksne mennesker som elsker hverandre, som i «Solaris», sier Soderbergh.

Han fikk overbevist og endret synet til filmsensurjuryen i USA. Det er ikke noe de har for vane å gjøre: De har gjort det bare tre ganger i løpet av 35 år.

TA FRI ETT ÅR: I tillegg til regissørjobben har Soderbergh medvirket som produsent. Blant annet i Hollywood-versjonen med Al Pacino og Robin Williams av norske «Insomnia».

- Jeg likte svært godt den norske originalversjonen, men du får meg ikke til å si hvilken versjon som jeg likte mest, sier Soderbergh.

Han har bestemt seg for å holde seg vekk fra arbeid ett års tid.

- Jeg elsker dette her, men det er en grense for hvor intenst alt kan være. Jeg har ikke landet på flere år. Dagene er diktert. Jeg må ut av strømmen. Ikke engang tenke på mobiltelefonen. Jeg er sliten, og jeg trenger påfyll, sier Soderbergh.

Nå vil han lese av pur glede, mest bøker uten noen relevans. Og reise. Aller helst i Midtøsten.

- Og så vil jeg sikkert skrive. Jeg må alltid skrive, sier Soderbergh. Han røper at han planlegger å skrive ei bok om den for lengst klassiske tv-serien «Sopranos». Det blir ei bok om den kreative prosessen bak serien, som selvsagt ikke vil komme ut før seriens siste sesong. Soderbergh skal være med på utviklingen av den siste serien.

VIL LAGE MUSIKAL: - Jeg skal forsøke å fortelle noen av hemmelighetene bak serien. Jeg gleder meg til å følge en slik prosess utenfra. Forsøke å være i filmskaperens hode, sier Soderbergh.

Soderbergh fyller 40 år i januar. Han føler bare det er en fin anledning til å sette seg ned, og finne ut av ting.

Han vil gjøre en musikal. Og han har en ellevill idé om en westernfilm. Men det vil han ikke snakke om nå. Nå vil Soderbergh ha ferie.

13 FILMER: Steven Soderbergh har pumpet ut 13 filmer på 13 år - nå tar stjerneregissøren ett års selvpålagt ferie.