GJEVT STUDIO:  ... Men politikere stiller ikke mot hvem som helst. Foto: Nina Hansen
GJEVT STUDIO: ... Men politikere stiller ikke mot hvem som helst. Foto: Nina HansenVis mer

Sliter med å få politikere til å stille - En rangordning kongehusene verdig

Forfengelige politikere skaper krøll.

«Bare hvis Siv Jensen kommer. Eller Erna Solberg. Til nød en av de parlamentariske lederne. Partiets talsperson? Neeei.. det tror jeg ikke. Noen utenfor politikken? Glem det.»

Sitatet er fra Sigrid Sollunds fortelling på NRK Debatts Facebook-sider, der Dagsnytt 18-programlederen forteller om hierarkiene som fungerer i debattoffentligheten.

Rangordning
«Det er en rangordning kongehusene verdig. Og da har vi ikke engang begynt på hvordan det er å få politikere til å møte noen som ikke er politikere eller representerer en stor organisasjon», skriver hun.

Politikere vil nemlig ikke stille mot noen som har lavere rang enn dem selv, noe som iblant fører til endeløse ringerunder fram og tilbake.

Når vi ringer, sier Sollund det er et vanlig problem.

- Det skjer ganske ofte. Det kan være ganske frustrerende når man sitter og prøver å lage sending.

Kontrabeskjed
I kommentarfeltet påpekes det at Dagsnytt 18 på sin side ofte overbooker, for å være sikre på å få debatter på plass. Mange har derfor opplevd å først bli spurt for så å bli ringt opp med kontrabeskjed.

- Så det går vel begge veier? Dere ringer opp folk og avlyser dersom dere får «bedre» debattanter?

- Joda. Politikere og andre kan være vel så frustrerte av oss som vi er av dem. Og jeg kan forstå det er frustrerende hvis du er toppolitiker og har mye som skal inn i programmet en dag, og booker om andre ting for å rekke studio.

- Handler det om forfengelighet?

- Jeg vet ikke helt hva det handler om. Kanskje forfengelighet, kanskje det bare handler om prioriteringer i en travel hverdag. Hvis de først skal ta seg tid vil de muligens være sikre på at det blir et toppmøte.

Bare toppolitikere ønsket?
NRK blir også kritisert for bare å ville ha toppolitikere, men det er forskjell på debattene, sier Sollund.

- Noen ganger handler det om folk, at det er akkurat de som kan gjennomføre noe. Noen ganger er det argumentene som er viktigst, og da er det ikke så viktig hvilken posisjon debattantene har.

- Mange som ikke vil møte meg
Nyhetssjef i Klassekampen Mímir Kristjánsson er gjenganger på Dagsnytt 18.

ENDELØSE RINGERUNDER:  Sigrid Sollund i NRKs Dagsnytt 18 må ofte ringe fram og tilbake fordi politikere ikke vil stille mot andre med lavere rang. Foto: NRK
ENDELØSE RINGERUNDER: Sigrid Sollund i NRKs Dagsnytt 18 må ofte ringe fram og tilbake fordi politikere ikke vil stille mot andre med lavere rang. Foto: NRK Vis mer

- Hvor ofte får du kontrabeskjed fordi du ikke har høy nok rang?
- Det har jo hendt! Det har gått begge veier - jeg har både blitt kalt inn fordi den jeg møtte ikke hadde høy nok rang for dem, og omvendt. Men jeg har jo så lav rang det er mulig å få. Jeg er en 28 år gammel meningsfjott, liksom. Det er mange som ikke vil møte meg.

- Er det mangel på kresenhet som gjør at du stiller for ofte?
- Jeg stiller jo både fordi jeg er journalist og vet hvor irriterende det er med de som sier nei. Og fordi jeg synes det er gøy og ikke har noen grunn til å være kresen.

Han mener likevel at selv han har en nedre grense.
- Det høres kanskje ironisk ut men det finnes noe som er for sirkus for meg. Hvis det skal være møte mellom ekstremister, og det er meg og en av de alle er enige om er sprø. Som jeg håper jeg ikke regnes blant, heheh.

- En forfengelig gjeng
- Hva sier det egentlig om politikerstanden at de bare vil møte sine «likeverdige»?
- De er en forfengelig gjeng. De er litt for redde for å tape. Særlig gjelder det de som har makten, om det er Høyre eller Ap. Har du makta, trenger du ikke risikere å gå i en debatt og dumme seg ut, sier Kristjánsson og fortsetter:

- Rangordingen er veldig dum. Det er jo en styrke med vårt demokrati at folk med lav rang kan møte folk med høy. Særlig hvis statsråder nekter å diskutere med opposisjonspolitikere som ikke har samme rang, får vi en absurd debatt.

HYPPIG GJEST PÅ #dax18:  Nyhetssjef i Klassekampen, Mímir Kristjánsson.
HYPPIG GJEST PÅ #dax18: Nyhetssjef i Klassekampen, Mímir Kristjánsson. Vis mer