Gaute Ormåsen

Sliter med hørselen - fikk angst

Gaute Ormåsen har hatt flere tøffe år etter Idol-deltakelsen for 20 år siden. Men karrieren har endelig fått en opptur, delvis på grunn av Subwoolfer.

HAR TINNITUS: Gaute Ormåsen har slitt med angst som følge av dårlig hørsel og tinnitus. Nå er han aktuell med to nye sommerlåter, og en sommerkampanje som skal sette fokus på hørsel. Foto: Annika Byrde / Dagbladet
HAR TINNITUS: Gaute Ormåsen har slitt med angst som følge av dårlig hørsel og tinnitus. Nå er han aktuell med to nye sommerlåter, og en sommerkampanje som skal sette fokus på hørsel. Foto: Annika Byrde / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg har jo fått med meg alle spekulasjonene. Og som den mediehora jeg er, prøver jeg å utnytte alle de nye mulighetene.

Gaute Ormåsen (39) sitter på en uteservering i Oslo vest og gliser om kapp med den varme sommersola.

Artisten har flere ting å smile over. De fleste forståsegpåere mener at han utgjør den ene halvdelen av Subwoolfer, den maskerte duoen som vant årets Melodi Grand Prix og representerte Norge i Eurovision Song Contest 2022. Flere, blant dem den britiske Eurovision-artisten Sam Ryder, peker på Ben Adams fra A1 som mannen bak den andre ulvemaska. Spekulasjonene er ikke bekreftet, men all omtalen har trukket Ormåsens navn lenger inn i rampelyset.

- Jeg har fått over 1000 nye følgere på Instagram og flere ringer meg og vil ha meg med på ting. Det er helt konge! Jeg håper de aldri avslører hvem de er.

ER DETTE GAUTE?: Mange mener Gaute Ormåsen skjuler seg bak ulvemaska til Jim i duoen Subwoolfer. Her i Torino før semifinale i Eurovison Song Contest 2022.Foto: Heiko Junge / NTB
ER DETTE GAUTE?: Mange mener Gaute Ormåsen skjuler seg bak ulvemaska til Jim i duoen Subwoolfer. Her i Torino før semifinale i Eurovison Song Contest 2022.Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Ormåsen hevder imidlertid at han ikke gir liv til den gule ulven «Jim».

- Jeg kan ikke skjønne hvordan jeg skulle fått tid til det, i tillegg til alle jobbene jeg skal ta igjen etter pandemien. Da måtte jeg dratt på Eurovision-partyer, og det er sikkert forferdelig mange henvendelser og ting man må ta stilling til. Jeg er lettet over at det sannsynligvis ikke er meg.

- Sannsynligvis ikke?

- He-he, nei, det er ikke meg. Jeg hadde ikke orket det. Men de har et genialt konsept. Det ser fett ut, sier Ormåsen og smiler lurt bak store solbrilleglass.

To nye låter

Ormåsen håper uansett den nye interessen vil holde seg nå som han er aktuell med to nye sommerlåter. Sankthansaften slapp han «Sommer i Stavern» sammen med Ole Hartz, og denne måneden kommer en svensk sommerslager i ny drakt.

- Jeg har liten tid til å lage låter om dagen, så det er fint å være med på sommerlåta til Ole Hartz. Den andre er en ny remiks av «Sommartider». Den er på norsk, og har en helt annen type stemning enn originalen. Den er ganske rolig, forteller Ormåsen.

I FØRSTE IDOL: Kurt Nilsen stakk av med seieren i første sesong av Idol på TV2. Gaute Ormåsen (th) kom på andreplass. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
I FØRSTE IDOL: Kurt Nilsen stakk av med seieren i første sesong av Idol på TV2. Gaute Ormåsen (th) kom på andreplass. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX Vis mer

Nedturen i karrieren

Karrieren er imidlertid alt annet enn rolig, bedyrer Ormåsen og forteller at han som tobarnsfar virkelig kjenner på tidsklemma etter pandemien.

I flere år var det derimot tøft å livnære seg som artist, innrømmer 39-åringen som ble kjent da han kom på andreplass i aller første sesong av «Idol» i 2003.

- Etter «Idol» fikk jeg store jobber med stort publikum, men jeg følte ikke at jeg fortjente det. Jeg hadde bare sunget noen coverlåter på TV, og var plutselig superstjerne med hundre meter med kø utenfor når vi spilte. Men tenåringsfans skifter ofte fokus, så interessen dabbet av ganske fort. Jobbene ble bare mindre og mindre. Det er ikke alltid så kult å spille for 70 drita folk, innrømmer han.

- Jeg kjente på en stagnasjonsfølelse.

Låta ‹Kjærlighet er mer enn forelskelse› ble i 2006 en av hans største hits, men Ormåsen vil helst ikke bli definert av én type sanger. Han har jobba mye i eget hjemmestudio for å finne sitt sound.

- Det er en jobb å bli en god låtskriver, og det har kostet meg mange timer alene på hjemmestudioet for å lage musikk uten andre produsenter. Men for meg har en del av gleden ved jobben vært å utforske hva jeg kan få til, forteller han.

To verdenshit

Barnelåter ble en ny inntektskilde gjennom de tøffe åra. Og mye løsnet etter at hans barnelåt «Alvinas trollharmoni» ble plukket opp av manager Gunnar Greve, og deler av låta ble benyttet av Robin Schulz til låta «In Your Eyes», andre av Alan Walker til «Believers».

- De færreste låter blir så store som det man drømmer om, mens den ene låta ble til to hiter på verdensbasis. Det har vel aldri skjedd før noensinne. Det var en uvirkelig opplevelse.

Gaute gliser igjen.

- Det ble ganske innbringende. Endelig fikk jeg betalt for alle de sinnssykt mange timene jeg har knota på gutterommet for å lære meg tekniske ting. Nå etter 20 år begynner endelig ting å rulle.

ANGST: Gaute Ormåsen forteller til Dagbladet at han har slitt med angst på grunn av tinnitus og dårlig hørsel. Han har nå funnet måter å forsone seg med hørselsproblemene på. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ANGST: Gaute Ormåsen forteller til Dagbladet at han har slitt med angst på grunn av tinnitus og dårlig hørsel. Han har nå funnet måter å forsone seg med hørselsproblemene på. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Angsten

39-åringen som siden russetida slitt med tinnitus, er for tida også aktuell i kampanjen «Hvert øre teller» som skal rette søkelyset mot hørselsproblemer.

- Jeg vil vise at det er ikke bare er gamle folk som har problemer med hørselen, sier Ormåsen som tidligere har vært åpen om at han slet med angst og selvmordstanker på grunn av den konstante susinga i ørene.

- Alt det der er en del av historien min. Men jeg har blitt eldre, og lært meg å takle utfordringer litt bedre. Det vil ikke si at jeg er helt fri fra angsten. Jeg har perioder der jeg ikke er helt tipp topp, slik alle mennesker har. Men det hemmer meg ikke like mye som i 20-åra, sier 39-åringen.

Han sliter fortsatt med tinnitus, og har så dårlig hørsel at han en periode testet høreapparat. Men i sommer skal sangeren gjennomgå 12 uker med lydstimulering og elektriske støt mot tungespissen, en behandling som i en eksperimentell studie har vist å redusere tinnitusplager.

- Det blir spennende, utbryter han.

MER TID MED FAMILIEN: Gaute Ormåsen fikk mer tid med kona Maria og barn under pandemien. Her er de sammen på Allsang på Grensen i 2021.
MER TID MED FAMILIEN: Gaute Ormåsen fikk mer tid med kona Maria og barn under pandemien. Her er de sammen på Allsang på Grensen i 2021. Vis mer

Savner pandemien

I sommer skal tobarnsfaren jobbe parallelt med sommerlåter og øvelser til juleturné. Før han skal ta seg ordentlig fri, for første gang på lenge.

- Jeg har hatt en del somre der jeg trodde jeg måtte si ja til alt, og har hatt maks tre-fire dager ferie her og der hvert år. Men nå har jeg begynt å booke inne ferie i kalenderen.

Familien skal derfor tilbringe deler av sommeren i sin nye sommerleilighet i Arendal.

- Der er det bare å ta heisen ned og hoppe ut i havet. Det blir bra, spesielt for barna, sier Ormåsen.

39-åringen har lært seg å sette pris på fritid etter at han fikk mer etterlengtet tid med familien under pandemien.

- Pandemien var egentlig ganske fin. For første gang i mitt liv fikk jeg roe ned litt. Det passet fint med to små barn hjemme. Det var også akkurat i den perioden låta mi ble plukket opp av Robin Schulz, så jeg kunne slappa godt av. Det er nesten som jeg savner pandemien litt.

LIKER DANS: Gaute Ormåsen var med i "Skal vi danse" i 2008, og innrømmer at han sikkert skulle klart å danse Subwoolfer-dansen. Her med dansepartner Elena Bokoreva. Foto: Thomas Sivertsen, ANB / ALL OVER PRESS
LIKER DANS: Gaute Ormåsen var med i "Skal vi danse" i 2008, og innrømmer at han sikkert skulle klart å danse Subwoolfer-dansen. Her med dansepartner Elena Bokoreva. Foto: Thomas Sivertsen, ANB / ALL OVER PRESS Vis mer

Danser likevel

Artisten fikk også ekstra tid til å være i studio når alt annet var stengt ned. Han røper at det derfor kan komme mer musikk fra han i løpet året, og han forsnakker seg nesten da han sier at han håper det kommer mer musikk fra Subwoolfer.

- De har fått ekstremt mange følgere, og masse lyttere på Spotify. Hvis de ikke gir ut noe mer, er de helt korka i hodet, sier han for å ta seg inn igjen.

Ormåsen har tidligere hardnakket hevdet at han ikke kan være med i Subwoolfer på grunn av manglende danseferdigheter. Men i solskinnet i Oslo, med et glis om munnen, røper brumunddølen at han var en ivrig Michael Jackson-imitator som barn.

- Det var ikke innafor å danse i Brumunddal. Så jeg lærte fort at jeg måtte slutte med det. Det var ille nok å synge. Men jeg har vært med på «Skal vi danse», og med riktig motivasjon kunne jeg blitt riktig god. Hadde jeg vært med i Subwoolfer skulle jeg fått til den dansen der, det er jo ikke ballett. Jeg har prøvd litt foran speilet.

MGP FLERE GANGER: Gaute Ormåsen har vært med i Melodi Grand Prix to ganger under eget navn, her da han sang «Awake» i 2013. (Foto: Vidar Ruud, ANB) / ALL OVER PRESS
MGP FLERE GANGER: Gaute Ormåsen har vært med i Melodi Grand Prix to ganger under eget navn, her da han sang «Awake» i 2013. (Foto: Vidar Ruud, ANB) / ALL OVER PRESS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer