Sliternes pensjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AFP-ORDNINGEN: Stiftelsen DeFacto beskylder meg for å skjønnmale den nye AFP-ordningen, i et innlegg i Dagbladet 7/5. Mitt formål var å nyansere debatten. Jeg har gjennom flere år studert sliternes pensjoneringsmønster; hvor tidlig de går av, på hvilke ordninger og hvorfor. Det er ikke riktig at flertallet av dem vil tape på den nye ordningen, da de fleste ikke går av med AFP som 62-åringer, men senere. Det overrasker meg dessuten hvor lite tiltro DeFacto har til forhandlingsinstitusjonen. Regjeringens AFP-modell er kun et forslag, et utgangspunkt for forhandlingene mellom partene og myndighetene, og ikke den endelige modellen. Det er derfor rimelig å forvente at den modellen man til slutt enes om i større grad tilgodeser også dem med 40 år i arbeid som 62-åringer.

NÅ KAN MAN NESTEN alltid diskutere forutsetningene for ulike regnestykker. Når DeFacto sier at SSBs tall for pensjonsgivende inntekt de 20 beste årene ligger 15-20 prosent over pensjonsgrunnlaget over hele yrkeskarrieren, er dette gjennomsnittstall for alle yrkesaktive - både akademikere og industriarbeider, heltidsarbeidende og deltidsarbeidende. De lar med andre ord være å si at høyt utdannede har en langt sterkere lønnsutvikling etter alder enn dem med grunnskole og videregående utdanning. I industrien i 2006 lå i tillegg gjennomsnittlig månedslønn for de aldersgruppene med høyest lønnsnivå (40-60 år), bare litt over seks prosent over gjennomsnittlig månedslønn for alle aldersgrupper (SSB Statistikkbanken). De unnlater også å fortelle at dagens AFP-tillegg, enten det er 10 400 netto eller 20 400 kr brutto, bare gis fram til du er 67 år, og ikke livet ut. Likevel kan jeg si meg enig at ikke alle unge i dag er ferdigutdannede fagarbeidere som 19-åringer. En del bruker 1-3 år lenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer