SLITERSKATT: Skatten på sluttvederlag spiser sammen med avkorting av uføretrygd opp kompensasjonen til sliterne i arbeidslivet. Foto: NTB scanpix
SLITERSKATT: Skatten på sluttvederlag spiser sammen med avkorting av uføretrygd opp kompensasjonen til sliterne i arbeidslivet. Foto: NTB scanpixVis mer

Skatt på sluttvederlag:

Sliterskatten

Noen betaler 70 prosent skatt i Norge, men det er ikke de rikeste.

Meninger

Se for deg at du har jobbet hardt hele livet. Som platearbeider. På et verft. Fullført to år på videregående og så gått ut som lærling ved 17 årsalderen. Derfra er det hardt arbeid som gjelder til pensjonsalderen.

Spaltist

Andreas Halse

er daglig leder i Svenssonstiftelsen.

Siste publiserte innlegg

Slik er arbeidslivet. For mange.

Se så for deg at du på tampen av karrieren plutselig er for sliten eller for syk til å jobbe videre. Nevene og grepet fungerer kanskje ikke som før. Kanskje skuldrene verker for mye til at du klarer de samme løftene. Kanskje er hosten blitt så ille at jobben ikke lenger er mulig å gjennomføre. Kanskje sier lungene fra om at nok er nok.

Når slikt skjer sent i arbeidslivet er ikke alternativene så mange. Noen er rett og slett for syke og slitne til å jobbe i det hele tatt. For andre kan det være vanskelig å skulle både flytte og etterutdanne seg som 60-åring etter et liv med tunge tak.

Akkurat derfor har en del folk i tunge yrker en avtale om et såkalt sluttvederlag. Det er en ordning som gir noen kroner som kompensasjon for eldre arbeidstakere som mister jobben ufrivillig, blir kronisk syke eller uføre på jobb.

Når regjeringen har bestemt seg for å begynne å skattlegge denne ordningen får det store konsekvenser for sliterne i arbeidslivet. Skattelegging av denne ordningen har nemlig også ført til avkortning av eventuelle NAV-ytelser. Som for eksempel uføretrygd.

I praksis fører dette til at staten tar nesten alle pengene. Frifagbevegelse skriver for eksempel om Svenn Erik. Han har jobbet på et verft hele livet, men måtte gå av fordi lungene sa stopp. Som kompensasjon for å ha ødelagt helsa på jobb fikk han i utgangspunktet et sluttvederlag på 75 000 kroner. Av det beløpet utgjør kutt i uføretrygden og skatt til sammen over 50 000 kroner. I sum gir dette en skatt på 70 prosent av sluttpakken.

Til sammenligning er det mer enn to og en halv ganger skatten på aksjeutbytte. Det er 82 ganger høyere enn vi skatter formuer og nesten en og en halv gang så mye som den høyeste inntektsskatten vi har.

Av alle grupper man kunne valgt å straffe med en særegen ekstraskatt har regjeringen altså valgt de som har jobbet helsen av seg gjennom et langt liv. Det er ikke bare en dårlig prioritering. Det er å straffe hardt arbeid og det er med på å bygge forakt for systemet.