BOK ELLEVE: Jan Mehlum er ute med ny krim om advokaten Svend Foyn. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
BOK ELLEVE: Jan Mehlum er ute med ny krim om advokaten Svend Foyn. Foto: OLE C. H. THOMASSENVis mer

Slitesterk Vestfold-helt

Jan Mehlum skriver om barnekidnapping i sin nye krimroman

||| ANMELDELSE: Et lite barn blir kidnappet midt på lyse dagen i en vanligvis fredelig vestfoldby, men tilfeldigvis er Svend Foyn et av vitnene til bortføringen.    

Veteran Svend Foyn har etter hvert blitt en virkelig veteran blant norske krimhelter. Med unntak av Knut Gribb (naturligvis), Varg Veum og muligens et par andre, har Tønsberg-advokaten en av de lengste litterære merittlistene å vise til.

Årets bok, «Bake kake søte», er den ellevte i rekken, og selv om den nok er i lengste laget er den absolutt en krim å merke seg.  

Slitesterk Vestfold-helt

Likevel, «Bake kake søte» er i lengste laget med sine 400 sider, og spesielt de førti første sidene — før Svend Foyn endelig melder sin ankomst — virker overflødige når man har lest resten av boka.   Handlingen får ikke sjansen til å begynne på ordentlig, og all informasjonen vi får i de fem første kapitlene kunne fint vært stuet inn andre steder i løpet av historien.    

Adoptivdatter Men uansett, Jan Mehlum har blitt en dreven krimforfatter, og han vet å konstruere et komplisert plott som fanger leseren. I «Bake kake søte» er det adoptivdatteren til en styrtrik kjendis som forsvinner.  

Foyn blir engasjert av hans kone til å bedrive sine egne undersøkelser ved siden av politiet. Dermed havner han også i kontakt med en kvinnelig politietterforsker med en traumatisk opplevelse fra en annen kidnappingssak bak seg.    

Hacker Politiet står mer eller mindre uten spor i saken, men ved hjelp av en hacker og en privatdetektiv (ved navn Gunnar Stranda, av alle ting) får Foyn et par ledetråder som hjelper ham litt på vei. Men etter hvert som dagene går, blir det mindre og mindre håp om at barnet skal finnes i live.  

Ellers befinner vi oss trygt og godt i det vanlige Mehlum/Foyn-universet — bikkja Hulda, politimannen Wilhelm Mørk, hans kollega Anne Rønningen, som Foyn har et av-og-på-forhold til, og den klassiske Jaguaren, som får en del turer fram og tilbake mellom Tønsberg og Oslo (og Enebakk) i løpet av boka. Alt er som det skal være.