Slitne av suksessen

MTV-prisen gjorde dem til superstjerner, og nå er gutta i Röyksopp slitne. I går fikk de hjembyens hederspris.

TROMSØ (Dagbladet): Alle skal ha en bit av suksessen - også kulturpolitikerne i Tromsø:

- Vi er så stolte av dere. Men kunne dere ikke ha ventet med å flytte hjemmefra? Vi hadde hatt bruk for skatteinntektene, sa ordfører Herman Kristoffersen da Röyksopp i går ble tildelt Tromsø bys hederspris.

- Vi er veldig takknemlige over å bli verdsatt av hjembyen vår, her har vi røttene våre og det er noe unikt med musikken som skapes her, kvitterte Svein Berge.Bandet er blant Europas mest etterspurte artister. Men veien mot æren og berømmelsen tapper krefter. Det blir lite tid igjen til å komponere ny musikk.

Vil lage musikk

- Vi er trøtte av promoteringsoppdrag. Vi liker ikke rollen som forretningsmenn, det er mye morsommere å lage musikk enn å selge den, sier Torbjørn Brundtland.

For et par år siden var de helt anonyme og spiste pasta med krydderbuljong til middag. Tekno med klangbilder fra polare strøk ga lite klingende mynt i kassa.

Nå er de i ferd med å bli rike på musikken sin.

- Vi er ennå i en situasjon der vi sjøl kan velge hva vi vil si ja til og hvor vi vil spille. Men det kunne vært fint med et liv der ingen drar deg i beina og stadig vil ha mer av deg, sier Svein Berge til Dagbladet.

Röyksopp har lagt Europa for sine føtter, nå ser plateselskapet EMI store muligheter i USA.

- Det krever en utrolig mengde konserter og intervjuer i løpet av det neste året. Jeg vet ennå ikke om vi orker. Det kan hende vi er for late til å slå gjennom i USA, sier Svein Berge.

- Faktisk drømmer vi om det som var før alt dette, et roligere liv, sier Brundtland.

Tromsøguttene er rollemodeller for tusenvis av unge teknomusikere.

- Hva er det å være vellykket? Til unge musikere vil jeg si at man ikke trenger å selge haugevis med plater for å føle seg betydningsfull. Musikk er en personlig greie og alle må følge sin egen sti. Det er et viktig budskap i et samfunn der suksess og penger er blitt så altfor viktig, sier Brundtland.

Konserter i Norge

Duoen vet ennå ikke når plate nummer to kommer.

- Umulig å si. Kanskje neste år, kanskje i 2008. Vi nekter å gi fra oss et produkt som bare er 60 prosent bra. Når vi slipper noe, skal det være helstøpt, sier de.

Til sommeren ønsker bandet å spille på festivaler hjemme i Norge.

- Alternativet kan være vår første norgesturné, sier Berge.

Da er det i så fall klart for første konsert i hjembyen siden 1998. Da var det 50 betalende tilhørere. Det var før de ble profeter i egen by.

NORDNORSKE SUPERSTJERNER: Ikke noen internasjonal mottakelse eller bransjefest for Röyksopp denne gangen. Hos ordfører Herman Kristoffersen (t.v.) i Tromsø fikk Torbjørn Brundtland og Svein Berge (t.h.) i går Tromsø bys hederspris. Kultursjef Henrik Sørensen spretter sjampanjen.