LEDER

Slitsom åpenhet

Stortingsrepresentanter som ikke kan opplyse velgerne om økonomiske bindinger fordi det er for vanskelig, bør vurdere å slutte.

LAGET SMUTTHULL: Olemic Thommessen, stortingspresident. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LAGET SMUTTHULL: Olemic Thommessen, stortingspresident. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I april så det ut til at vi fikk et gjennombrudd for åpenheten rundt stortingsrepresentantenes investeringer. I tolvte time ble det flertall for at alle aksjer representantene eier, skal oppføres i Stortingets register for økonomiske interesser. Tidligere gikk grensen ved 1G (som nå er 92 576 kr.) Flertallet kom på plass etter at Dagbladet, rett før avstemningen, avslørte at stortingspresidenten selv, Olemic Thommessen, hadde brutt reglementet ved ikke å registrere aksjer til en verdi av 362 500 kr.

Les også: Politikere brøt regelverk: Hemmeligholdt aksjer verdt 10 millioner for velgerne og Stortinget

Nå viser det seg at jubelen ble sluppet løs for tidlig. I presidentskapets forslag til nye regler, som skal følge opp forutsetningene i Stortingets avstemning, er et gedigent smutthull fortsatt åpent. Eier du aksjer gjennom et investeringsselskap, trenger du ikke oppgi de faktiske aksjepostene i registeret - det holder å føre opp investeringsselskapet.

De som ønsker mer detaljert innsikt, kan bare undersøke hva investeringsselskapene til enhver tid eier, argumenterer stortingspresidenten. Det er feil. Bare et utvalg av aksjene kan finnes i årsregnskapet, som kun lister opp hva som eies når rapporten skrives.

Thommesen bruker dessuten en absurd sammenlikning for å rettferdiggjøre hemmeligholdet: store selskaper som industriselskaper, banker eller holdingselskaper skifter stadig portefølje uten at dette meddeles aksjonærene.

«Investeringsselskaper», som er begrepet reglementet bruker, er noe annet - og normalt til for å spekulere i aksjer og obligasjoner. Målet er å tjene penger med raske handler eller langsiktige investeringer.

Demokrati koster, og åpenhet koster. Dersom det er viktig for noen som sitter på Stortinget å drive med forvaltning av aksjer, så får de ta seg bryet med å opplyse velgerne om det også. En rekke andre yrkesgrupper som nyter tillitt i samfunnet må aktivt informere omverdenen om liknende forhold. Og de klarer det. Dersom landets øverste folkevalgte påberoper seg at de ikke har kapasitet eller innsikt til å klare det samme, fordi de kjøper og selger aksjer for ofte, bør de spørre seg selv om hvorfor de ba om folkets tillit i utgangspunktet. Og deretter roe ned investeringsiveren til fordel for å gjøre jobben sin i stortingssalen.

Hvis de ikke kan opplyse velgerne sine om økonomiske bindinger fordi det er for vanskelig, så bør de vurdere å slutte både med aksjeinvesteringer og å ta opp en stol i landets mektigste sal.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer