- Slitsomt å høre ordet n****r hundre ganger når man er på kino!

Den Norges-aktuelle «Mad TV»-stjernen Aries Spears savner svarte suksesshistorier på filmlerretet.

I kveld går den amerikanske komikeren på scenen i Oslo med et stand up-show der rase er et sentralt tema.

- Hvis du går på YouTube og ser et klipp relatert til rase, viser kommentarene hvor rasistisk USA fremdeles er, sier Spears.

Forholdet mellom svarte og hvite har alltid vært et naturlig tema i repertoaret til den snart førti år gamle komikeren. Siden sitt første Norgesbesøk i fjor er lite forandret.

- Det er veldig nasty. Men som komiker er jobben å finne humoren i den tragedien, forklarer han.

På vei til det omstridte kunstprosjektet «Kongolandsbyen» i Vigelandsparken, mister den amerikanske stjernekomikeren konsentrasjonen, og kaster lange blikk etter de lettkledde jentene som soler seg på gresset langs gangveien.

- It's hard to walk around here without an erection, sier Spears, og ler sin lett gjenkjennelig hese latter.

Niggerkvote Hva synes du om det siste årets mange filmer om afroamerikansk kultur?

- Django Unchained, The Butler og 12 Years a slave kom i løpet av samme år, og jeg trenger ikke se enda en film hvor folket mitt blir kalt nigger. Jeg har nådd niggerkvoten min. Det finnes mer interessante historier å fortelle enn om slaveriet, som har blitt fortalt om og om igjen.

Spears smiler skjevt når stråhyttene i kopien av den opprinnelige Kongolandsbyen fra 1914 kommer til syne bak trærne.

- Jeg er lei av å se svarte bli framstilt som slaver og butlere. Vi er presidenter nå, vi er høyere opp på rangstigen, la oss fortelle den historien.

Nye niggere - Hvem er lavest på rangstigen nå?

- Meksikanere er de nye niggerne, ha ha.

Obama har fått mye kritikk, blant annet for drap på sivile med droner. Hvilke tanker gjør du deg om USAs første svarte president?

- Hør her, jeg bryr meg ikke om hva verken pressen eller meningsmålinger sier, jeg snur ikke ryggen min til amerikas første svarte president.

- Kan du parodiere ham?

ANDE RIKKE HVA REVEN SIER: - Ylvis? Nei, nei, de har jeg aldri hørt om, sier den norgesaktuelle MadTv-stjernen Aries Spears. Han er lei av slavefilmer, og har ikke mye til overs for Kongolandsbyen i Frognerparken. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ANDE RIKKE HVA REVEN SIER: - Ylvis? Nei, nei, de har jeg aldri hørt om, sier den norgesaktuelle MadTv-stjernen Aries Spears. Han er lei av slavefilmer, og har ikke mye til overs for Kongolandsbyen i Frognerparken. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg kan ikke parodiere Barack Obama, og føler nesten jeg svikter folket mitt ved å ikke klare å parodiere den første svarte presidenten i historien, forklarer Spears.

Aries Spears er sannsynligvis mest kjent for sine eksepsjonelt treffende stemmeparodier, blant annet av hip hop-ikonene Jay-Z og Snoop Dogg. Men mye av den nye rapmusikken har han lite til overs for.

- Miley Cyrus, æsj! - Du har kritisert nye rappere som 2 Chainz?

- Jeg vokste opp på 80-tallet når hip hop tok av, så jeg er opptatt av god flyt og komplekse tekster. Veldig mye av ny hip hop i dag er bare gimmick. Det virker som om alle kan bli en rapstjerne.

- Hva med Miley Cyrus, som nettopp holdt konsert her i Norge, er hun også en gimmick?

- Æsj! Hun ser ut som en tretten år gammel gutt!

- I Norge pågår det en debatt om legalisering av cannabis. Selv er du åpen om bruk av marihuana, men mener du det burde det være lovlig?

- Ja, det burde det. Det ville blitt langt mindre kriminalitet hvis alle røykte litt marihuana.

Han ler mens han tar opp et digitalkamera fra lommen og sikter linsa mot en lettkledd gruppe damer som griller i nærheten.

- Når du røyker er det eneste man vil å sette seg ned å spise en pose tortillachips. Eller se på damene.