Slo favorittene

40 år gamle Marita Fossum debuterte som forfatter for bare tre år siden. I går vant hun den gjeveste Brageprisen.

Dermed tuktet hun favorittene Linn Ullmann og Tore Renberg.

-  Det er viktig ikke å debutere for tidlig. Jeg er glad jeg ble holdt tilbake i mange år, sa prisvinneren til Dagbladet etter høyst overraskende å ha vunnet klassen for skjønnlitteratur med sin roman «Forestill deg».

For selv om Fossum begynte å skrive for 12 år siden, brukte hun flere år på sin første roman. Da hun endelig følte seg klar, ble romanen avvist.

-  Jeg har sett på den i ettertid. Den forblir i skrivebordsskuffen. Forlagene vurderte rett. Men har jeg ikke lyst til å bli holdt tilbake mer! jublet Fossum i går.

For samtidig som hun jobbet som sykepleier, ble Marita Fossum stadig klokere som forfatter. Og i 2002 lot Oktober henne debutere med «Verden utenfor», som hun i fjor fulgte opp med «Å drepe en drage». I år kom altså «Forestill deg». Boka handler om 55 år gamle Søs, som ikke finner seg til rette på jobben og nylig har mistet sin mor etter et 11 dager langt sykeleie. Det framgår at Søs\' liv har vært kjærlighets- og trøstesløst.

Sjøl lever Marita Fossum uten livsledsager og er barnløs, men ikke ensom.

 TOK PRISEN: Marita Fossum løfter den 5,3 kilo tunge Brageprisen, som hun fikk for boka «Forestill deg». Foto: Ole C.H. Thomassen
TOK PRISEN: Marita Fossum løfter den 5,3 kilo tunge Brageprisen, som hun fikk for boka «Forestill deg». Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer