Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slo til med «kjerringfest»

Helene Uri feiret lanseringen av boka «Kjerringer» med lapskaus og gode venninner

 BOKAKTUELL  Helene Uris nye bok handler om fire kvinner som danner en liga og hevner seg på menn de føler seg overkjørt av. Foto: Lars Eivind Bones
BOKAKTUELL Helene Uris nye bok handler om fire kvinner som danner en liga og hevner seg på menn de føler seg overkjørt av. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

(Dagbladet):Helene Uris nye roman «Kjerringer» ble lansert i dag, og forfatteren slo til med «kjerringfest» på utestedet Gamla i Oslo. Arrangementet var riktignok åpent for det mannlige kjønn også, men kvinneandelen var tydelig størst. Gjestene fikk både lapskaus og smakebiter av romanen (i form av høylesning).

Boka handler om venninnene Frøydis, Celeste, Ella og Jenna, som møtes på et latinkurs. Damene har fått nok av sleipe, maktsyke menn og danner en kvinneliga som hevner seg på menn av denne typen.

-Spenstig Skuespiller Mari Maurstad gleder seg til å ta fatt på boka.

- Helene er en god venninne av meg, og jeg har allerede lest utdrag fra boka. Det var spenstig!, sier Maurstad til Dagbladet.

 PÅ BOKFEST:  Skuespiller Mari Maurstad har lest litt av boka, og kaller den spenstig. Kari Marstein, redaksjonssjef i Gyldendal, er enig. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet.
PÅ BOKFEST: Skuespiller Mari Maurstad har lest litt av boka, og kaller den spenstig. Kari Marstein, redaksjonssjef i Gyldendal, er enig. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet. Vis mer

- Hva legger du i ordet «kjerring»?

- Det er jo et negativt ladet begrep. Samtidig assosierer jeg det med nabokjerringa som varsler hvis noe er galt. Jeg jobber mye i Afrika, og der er det damene som ordner opp og som har ryggrad, forteller Maurstad.


Hverdagssjåvinisme Selv ser Helene Uri på «kjerring» som et positivt begrep.

- En kjerring viser mot og energi, og er en sterk kvinne. Jeg tenker på kjerringa mot strømmen, som handler selvstendig, sier Uri til Dagbladet.

SPENTE Anne Kathrine Sjøholt, Elena Snellingsen og Mari Sivertsen forbinder kjerringbegrepet mest med noe negativt, men er spente på om de skrifter syn etter å ha lest boka. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
SPENTE Anne Kathrine Sjøholt, Elena Snellingsen og Mari Sivertsen forbinder kjerringbegrepet mest med noe negativt, men er spente på om de skrifter syn etter å ha lest boka. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

Forfatteren er også aktuell med læreboka «Latin for begynnere». Den blir finurlig nok også brukt av kvinnene i «Kjerringer» på latinkurset de går på. De er lei av det Helene Uri betegner som hverdagssjåvinisme.

- Vi tror at likestillingen har kommet så langt. Og det meste er på stell, men noe henger igjen. Alle kvinner har opplevd å bli fratatt æren for et forslag av en mann. Det kan dreie seg om seksuell trakassering eller om menn som går ut av møtelokalet og forventer at kvinnene skal rydde kaffekoppene, sier hun.

Nytt innhold Kjerringbegrepet er komplekst, skal vi tro andre deltakere på arrangementet:

- Jeg tenker på en kjerring som hevngjerrig. Samtidig kan en kjerring finne på mye sprell, og det er jo positivt, sier Mari Sivertsen.

- Jeg tenker mest på kjerring som noe negativt, sier Anne Kathrine Sjøholt.
- Helene Uri er flink til å gi ord nytt innhold, så kanskje betyr «kjerring» noe helt annet etter man har lest boka, sier Sivertsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media