«Stjernestøv»

Slo ut 14 000 barn

De to hovedrollene i NRKs nye julekalender «Stjernestøv» vant fram etter at rekordmange barn søkte.

NY JULEKALENDER: «Stjernestøv» er NRKs første egenproduserte julekalender siden «Snøfall» i 2016. Video: NRK Vis mer
Publisert

Da NRK startet audition til julekalenderen «Stjernestøv» i januar 2018, opplevde de en påmeldingsrekord i antallet barn som søkte rolle i julekalenderen. Tittelen på julekalenderen den gang var «Nordstjerna», men handlingen var den samme som «Stjernestøv».

Fra 1. desember kan store og små se første episode av serien, som fikk terningkast fire av vår anmelder.

- Når NRK Super vanligvis lyser ut audition, pleier det å være 2000-3000 som søker. I «Stjernestøv» var det 14 000, sier produsent Hege Waagbø til Dagbladet.

Selv om 14 000 barn mellom fem til ti år meldte seg på, ble «bare» 3000 kalt inn av NRK. Det førte til at NRK måtte oppbemanne redaksjonen for å kunne gjennomføre audition.

- Vi gjennomførte audition der veldig mange i NRK Super bidro på dugnad. Det var en vanvittig prosess som vi ikke trodde vi skulle klare, sier Waagbø.

Flytter etter skilsmisse

I den nye julekalenderen må niåringen Jo flytte etter at foreldrene skilte seg. Han misliker alt det nye og vil bare at alt skal være som før.

Faren til Jo, Steinar, (Morten Svartveit) er astronom og de ser ofte på stjernehimmelen sammen. Steinar sier til sønnen at når de savner hverandre, kan de begge se på Nordstjerna, kompasset til alle stjerner. Jo finner omsider Nordstjerna. Men stjernen slokner. Seinere møter Jo jenta Elly, og sammen kan de vente seg en spennende desember-måned.

DEBUTANTER: Edvard Ross og Camilla San Miguel Bjørneng får deres skuespillerdebut i rollene som henholdvis Jo og Elly i «Stjernestøv». Foto: NRK
DEBUTANTER: Edvard Ross og Camilla San Miguel Bjørneng får deres skuespillerdebut i rollene som henholdvis Jo og Elly i «Stjernestøv». Foto: NRK Vis mer

Nykommere

I hovedrollene får seerne stifte bekjentskap med nykommerne Edvard Ross i rollen som Jo, og Camilla San Miguel Bjørneng i rollen som Elly.

Ross går i dag på Hundsund ungdomsskole i Bærum. Rollen som Jo blir 13-åringens skuespillerdebut. Til NRK forteller Ross at han lærte mye om skuespilleryrket av å spille i «Stjernestøv». Han kommer også med råd til barn som er i samme situasjon som Jo i jula.

- Snakk med noen du stoler på og er glad i. Det er det beste, for de kan alltid hjelpe. Det blir ei spesiell jul for mange i år og man kan ikke være sammen med like mange, så da kan man jo sitte hjemme å se på «Stjernestøv», sier Ross.

Bjørneng er elev ved Grindbakken skole i Oslo, og har i likhet med Ross ingen erfaring som skuespiller. Hun forteller til NRK at det er likhetstrekk mellom henne og Elly.

- Jeg er kanskje litt lik Elly, for jeg kan ofte være veldig gira og glad med masse energi. Og så er jeg er veldig glad i dyr, sier 11-åringen.

Waagbø er full av lovord om debutantene Ross og Bjørneng.

- De har en helt utrolig formidlingsevne og imponerer både teamet og de voksne skuespillerne med sin profesjonalitet, og måten de klarer å formidle følelser, sier Waagbø.

- Sterke barneroller

Det blir flere barneroller i julekalenderen. En av dem er karakteren Aliyah som bor i samme blokk som Jo. Hun blir beskrevet som direkte og som alltid sier det hun mener. Rollen som Aliyah blir spilt av India Dee Kvangarsnes.

- Vi har mange sterke barneroller. Aliyah er en veldig morsom og sterk jentekarakter som er litt igangsetter av ting. Leon (Caleb Kebreab) er mer en dilter og er ute etter å ha det gøy, sier Waagbø.

- MORSOM OG STERK KARAKTER: India Dee Kvangarsnes i rollen som Aliyah i «Stjernestøv». Foto: NRK
- MORSOM OG STERK KARAKTER: India Dee Kvangarsnes i rollen som Aliyah i «Stjernestøv». Foto: NRK Vis mer

Det blir også konflikter mellom Jo og karakteren Selda i «Stjernestøv».

- Selda er en ganske spennende karakter som på en måte blir litt i fiendskap med Jo. Selda og Jo spiller hockey og Selda ser med en gang hvor god Jo er. Det blir et tydelig hatforhold mellom dem, der Selda ikke vil ha Jo på laget, sier Waagbø.

Dagbladets anmelder ga i forrige uke terningkast fire til «Stjernestøv», og mener den følger en velprøvd oppskrift fra tidligere julekalendere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer