«Chernobyl»

Slokket reaktorbrannen: -Ble dekket av byller

Framstillingen av den sanne historien om Ljudmila Ignatenko, som mistet mannen sin etter Tsjernobyl-ulykken, vekker harme.

Helvete på jord: Miniserien om Tsjernobyl-ulykken har fått svært gode kritikker. Flere av karakterene i serien er basert på ekte mennesker. Ljudmilas historie er blitt skildret av den nobelprisbelønte forfatteren Svetlana Aleksievitsj i boka «Bønn for Tsjernobyl» fra 1997. Foto: HBO Nordic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Chernobyl» har vært en av forsommerens store TV-suksesser. Miniserien i fem deler hadde premiere på HBO rett etter siste episode av «Game of Thrones», og er blitt hyllet av både TV-seere og kritikere.

Ljudmilas historie

26. april 1986 klokka 01:23 eksploderte RBMK-reaktor nummer fire ved atomkraftverket Tsjernobyl nord i Ukraina, i det som da var Sovjetunionen. Det som skulle være en rutinetest av sikkerheten, førte til en ustoppelig kjedereaksjon.

Områdene rundt atomkraftverket ble erklært ubeboelige som følge av radioaktiv stråling. To av dem som arbeidet på kjernekraftverket døde samme natt.

28 brannmenn som jobbet med å slokke brannen ble utsatt for stråling og døde i løpet av 3 måneder. Grunnet strålefaren måtte mannskapet som sto for opprydningen byttes ut ofte, 800 000 deltok i opprydningsarbeidet som fulgte.

En av karakterene vi blir kjent med i serien, er Ljudmila Ignatenko. Hun er kona til den modige brannmannen Vasiljev Ignatenko, som dør etter å ha blitt utsatt for stråling i et forsøk på å slokke brannen i reaktoren.

Ljudmilas historie er blitt skildret av den nobelprisbelønte forfatteren Svetlana Aleksijevitsj i boka «Bønn for Tsjernobyl» fra 1997. Boka utgjør en stor del av grunnlaget for historien som fortelles i HBO-serien «Chernobyl».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer