PÅ OFFISIELT OPPDRAG: Kronprinsparet og Marius Borg Høiby spiste julelunsj med brukere av Natthjemmet og Fattighuset på restaurant i Oslo i jula. Fra venstre: Oslo-ordfører Marianne Borgen, kronprinsesse Mette-Marit, Marius Borg Høiby og kronprins Haakon. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
PÅ OFFISIELT OPPDRAG: Kronprinsparet og Marius Borg Høiby spiste julelunsj med brukere av Natthjemmet og Fattighuset på restaurant i Oslo i jula. Fra venstre: Oslo-ordfører Marianne Borgen, kronprinsesse Mette-Marit, Marius Borg Høiby og kronprins Haakon. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Kongehuset:

Slottet dekket Marius Borg Høibys utgifter i offisielle sammenhenger

Hoffet innrømmer at de har dekket utgifter for Borg Høiby (21), selv om Mette-Marit bedyrer at sønnen ikke er en offentlig person.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I januar i fjor publiserte Slottet et skriv fra kronprinsesse Mette-Marit der hun skrev at sønnen Marius Borg Høiby (21) «ikke skal ha en offentlig rolle og ikke er en offentlig person». Videre understreket hun at «Marius ønsker ikke å leve et liv i offentligheten».

Forrige uke kritiserte tronarvingene Se og Hør fikk for et oppslag om at Borg Høiby er blitt samboer med modellkjendisen Juliane Snekkestad (21) i London.

- Marius Borg Høiby har ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ikke ønsker medias oppmerksomhet omkring sitt privatliv, skrev kronprinsparet i en melding på Slottets hjemmesider.

Likevel viser en gjennomgang av hoffets årsberetninger som Dagbladet har gjort at Borg Høiby (21) flere ganger har deltatt på offisielle besøk og oppdrag.

Seinest i jula stilte Borg Høiby (21) opp på en bredt annonsert julelunsj med fattige og hjemløse i Oslo. Pressen var invitert. I etterkant sendte Slottet selv ut en pressemelding om besøket med bilder.

Nå bekrefter Det kongelige hoff også at penger fra deres budsjetter til offisielle oppgaver og drift av kongehuset har dekket utgifter for Borg Høiby.

PÅ OFFISELT OPPDRAG: Det norske kongeparets 25-årsjubileum. Kronprinsesse Mette-Marit (f.h.), Marius Borg Høiby og kronprins Haakon ankommer festforestillingen i Universitetets aula i 2016. Statsminiser Erna Solberg til høyre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PÅ OFFISELT OPPDRAG: Det norske kongeparets 25-årsjubileum. Kronprinsesse Mette-Marit (f.h.), Marius Borg Høiby og kronprins Haakon ankommer festforestillingen i Universitetets aula i 2016. Statsminiser Erna Solberg til høyre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Hoffet dekket utgifter

Det kongelige hoff får bevilgningen sin over statsbudsjettet. Pengene skal brukes til drift av kongehusets offisielle arbeid. På bakgrunn av kronprinsparets kritikk, har Dagbladet spurt Slottet om hvilke utgifter hoffet har til Borg Høiby og hans virksomhet.

- I enkelte tilfeller, hvor Borg Høiby har deltatt som del av familien i offisiell sammenheng, så har Det kongelige hoff dekket hans utgifter, skriver assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen i en e-post til Dagbladet.

Videre skriver Gjeruldsen: «Marius Borg Høiby har ikke offisielle oppdrag for kongehuset».

En gjennomgang Dagbladet har gjort av hoffets egne årsrapporter, viser likevel at Borg Høiby stadig er med på kongefamiliens offisielle program og offisielle oppdrag. Flere med høy medieprofil. Samtidig krever altså kronprinsparet at han skjermes fra medieomtale.

- OFFENTLIG INTERESSE: Jurist Anine Kierulf. Her holder hun innlegg på et arrangement i regi av Global Dignety, en organisasjon der Kronprins Haakon er sentral. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- OFFENTLIG INTERESSE: Jurist Anine Kierulf. Her holder hun innlegg på et arrangement i regi av Global Dignety, en organisasjon der Kronprins Haakon er sentral. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Kongehusets dagbok over offisielle oppdrag, har Borg Høiby vært med på flere arrangementer med høy medieprofil etter at han fylte 18 år (se faktaboks).

Offisielle besøk og oppdrag:

2015:

  • 17. mai - Barnetoget på Skaugum. 12. november - Playoff kamp i fotball mellom Norge og Ungarn, Ullevaal stadion.
  • 17. november - Minnemarkering for ofrene etter terroraksjonen i Paris, Oslo rådhus.

2016:

  • 17. januar - Offisiell markering av Kongeparets 25- årsjubileum med gudstjeneste i Slottskapellet, publikumsarrangement på Slottsplassen og festforestilling i Universitetets aula.
  • 23. juni - Folkefest, gudstjeneste og hagefest i Trondheim i anledning Kongeparets 25-årsjubileum.

2017:

  • 24. desember - Familiegudstjeneste Asker kirke.
  • 24. desember - julelunsj med Fattighuset og Kirkens Bymisjons Natthjemmet, Oslo.

- Legitim offentlig interesse

Jurist Anine Kierulf er til daglig fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Hun understreker at personers liv «ikke er enten er helt offentlige eller helt private».

- I en juridisk vurdering om graden av offentlighet rundt Borg Høibys person, spiller det selvfølgelig en rolle hvorvidt offentlige midler brukes på ham og om han opptrer offisielt for kongehuset, sier Kierulf.

- Når Borg Høiby deltar på offentlige opptredener for kongehuset og det brukes offentlige midler på ham i den sammenheng, så trekker det i retning av at det er legitimt med en viss grad av offentlig interesse for ham og hans person, sier Kierulf til Dagbladet.

Jobbet for Kronprins-konferanse

I 2016 tok kronprins Haakon med Borg Høiby til SIKT-konferansen i Ålesund hvor stesønnen deltok på arrangørsiden, sammen med blant annet hoffsjef Gry Mølleskog og tidligere kommunikasjonssjef ved slottet, Marianne Hagen.

JOBBET på KONFERANSE: Borg Høiby fikk dekket utgifter til opphold under SIKT-konferansen i 2016, som arrangeres av Kronprinsparet og hoffet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
JOBBET på KONFERANSE: Borg Høiby fikk dekket utgifter til opphold under SIKT-konferansen i 2016, som arrangeres av Kronprinsparet og hoffet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi har en fantastisk fin gjeng som jobber med dette. De fleste er ansatte på Slottet. Det er ikke Marius, sa kronprins Haakon til NRK.

NRK skrev også at Borg Høiby selv holdt seg langt unna de mange kameralinsene under konferansen.

Dagbladet har spurt om hvilke utgifter Borg Høiby fikk dekket under konferansen.

OFFISIELT PROGRAM: Norge spilte mot Ungarn i 2015. Borg Høiby var der sammen med resten av kongefamilien. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OFFISIELT PROGRAM: Norge spilte mot Ungarn i 2015. Borg Høiby var der sammen med resten av kongefamilien. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Marius Borg Høiby fikk bare dekket opphold og reise i forbindelse med SIKT i Ålesund, der han jobbet som frivillig, blant annet som sjåfør, skriver Gjeruldsen.

SIKT finansieres delvis av skattebetalerne, ettersom hoffet bruker store ressurser og penger på arrangementet.

SKISHOW: Marius Borg Høiby testet skibakken for fotografene utenfor Slottet, dagen før det norske kongeparets 25-årsjubileum i 2016.


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKISHOW: Marius Borg Høiby testet skibakken for fotografene utenfor Slottet, dagen før det norske kongeparets 25-årsjubileum i 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Selvmotsigelse

Assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforening, Reidun K. Nybø, reagerer også på den nye informasjonen som framkommer om pengestrømmer i kongehuset.

- Disse nye opplysningene forsterker åpenbart paradokset og selvmotsigelsen som ligger i at Marius Borg Høiby deltar i en rekke offentlige arrangementer sammen med kongefamilien, men samtidig, ifølge Mette-Marit, ikke skal ha offentlig interesse.

- Når han deltar på denne måten framstår det videre helt klart at han har offentlig interesse. Det må Borg Høiby som en 21-årig voksen og kongefamilien ha forståelse for, sier Nybø.

Falt ikke i god jord

Påske-utgaven til Se og Hør omtalte Borg Høibys tilværelse i London sammen med kjæresten, modell Juliane Snekkestad. Ukebladet skrev også på forsida at Borg Høiby er «kjæreste med Playboy-modell», noe som ikke falt i god jord hos kronprinsparet.

SKAPTE DEBATT: Se og Hør-oppslaget. Faksimile: Se og Hør
SKAPTE DEBATT: Se og Hør-oppslaget. Faksimile: Se og Hør Vis mer

- Framstillingen av Juliane Snekkestad er beklagelig. Vi anser dette for å være et overtramp av privatlivets fred og svært uheldig bruk av overskrift og layout på bladets forside. Vi kjenner Juliane som både hardtarbeidende og dyktig. Hun burde ha sluppet å komme på forsiden av Se og Hør på denne måten, skrev kronprinsparet.

Reklamerer med «@playboy»

Snekkestad har selv lagt ut enkelte av de aktuelle bildene på sin Instagram-profil, hvor hun henviser til og reklamerer for bildeseansen, med taggen «@playboy». Profilen har 47 000 følgere og det postes flittig.

Bildene som var publisert på hjemmesidene til herremagasinet Playboy ble nylig fjernet, ifølge VG.

Borg Høiby søker også offentligheten på andre måter: Han har vært skuespiller i NRK-suksessen «Skam» og har en åpen Instagram-konto med nesten 50 000 følgere. Der profilerer han seg imidlertid ikke som en del av kongehuset.

- Mette-Marit visste

Etter eget ønske har ikke Borg Høiby lenger egne informasjonssider på kongehusets nettsted, ifølge Slottet, som også sendte ut en pressemelding i januar i fjor der han ba om at mediene respekterte hans ønske om å få leve utenfor offentlighetens søkelys.

Hoffekspert og sjefredaktør i Svensk Damtidning, Johan T. Lindwall, har tidligere uttalt til Dagbladet at det er vanskelig for kronprinsparet å hevde at Borg Høiby ikke er en offentlig person.

- Han må forvente publisitet rundt sin person, når moren hans er kronprinsessen av Norge. I samme sekund som Mette-Marit sa ja til Haakon, visste hun at Marius skulle bli en offentlig person.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer