KOMMENTARER

Kongemakta:

Slottet forstår ikke åpenhet

I ly for offentlig innsyn har Slottet viklet seg inn i en skandale. Nå skal det ryddes opp, i all hemmelighet, skriver Geir Ramnefjell.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I nesten to år har kongehuset vært utsatt for omfattende kritikk, blant annet for offentlige penger som er blitt brukt på kongefamiliens private eiendommer - i strid med Stortingets forutsetninger. Utgangspunktet har vært artikler i Dagbladet, men sakene har fått bred tilslutning fra eksperthold og har ført til tung involvering fra politisk hold. Stortinget har bedt om opprydding og at slottet viser mer åpenhet, noe de i begrenset grad har etterkommet.

Kongehuset har måttet innrømme en rekke feil, og endret rutiner. Likevel har ingen, såvidt vi vet, måttet slutte i jobben. Tidligere kommunikasjonssjef Marianne Hagen har stått i stormen under kritikken. Hun har sluttet, og begynt i ny jobb som statssekretær i Utenriksdepartementet.

I lys av dette er det oppsiktsvekkende at slottsforvalter gjennom 17 år, Ragnar Osnes, trekker seg på dagen etter en e-post fra Dagbladet.

Osnes har i lang tid hatt en svært sentral rolle ved hoffet, hvor han har forvaltet offentlige midler i mangemillionersklassen. Som øverste sjef for drift og vedlikehold, og som arkitekt selv, har han hatt fingrene sine borti det meste av aktivitet, både på de offentlige og private eiendommene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer