Slottets historie

Hvem tegnet Slottet?

Vedder på at flertallet i det norske folk er uvitende om det. Og hvordan skulle vi vite det? Vi lærte i hvert fall ikke stort om det i skolen, verken om slottsarkitekten eller andre arkitekter som har etterlatt seg store byggverk. Arkitektenes navn er nesten aldri nevnt når bygninger omtales. Nylig så jeg svære reklameplakater for det nye akvariet i Ålesund. Arkitektens navn var ikke nevnt!

I år er det 150 år siden Slottet sto ferdig, 23 år etter at grunnsteinen ble nedlagt. Kanskje på tide at vi blir kjent med Slottets historie?

  • Og det blir barn og voksne som leser Marit Landes bok «Slotttet», illustrert av Bo Gaustad, utgitt av Cappelen. Lettfattelige og spennende innblikk i hvordan Slottet ble til. Om kong Karl Johan som red rundt i omegnen for å finne den beste plassen for sin bolig når han var i Norge. Akershus-området ble forkastet, likeså høyden der Deichmanske ligger i dag. Til slutt fant han Bellevue (vakker utsikt)-høyden, hvorfra han kunne se helt til Ekebergåsen, havna og jordene omkring.
  • Marit Lande, som tidligere har skrevet godt om Edvard Munch for barn, lar lille Marie være den som søker kunnskapen en 17. mai på Slottsplassen, og fortellerglade morfar beretter. Men Marie får ikke bare innblikk i Slottets ytre. Uten at noen merker det, smetter hun forbi vaktene og opp trappa mot ballsalen. Morfaren finner henne og møter også en han kjenner som viser vei. Marie får se det samme som de fleste andre som kommer til Slottet, får oppleve: Ballsalen og Johannes Flintoes praktfulle fugleværelse. Han var en av datidas store kunstnere og fikk i oppdrag å utsmykke rommet. De som ventet på Kongen, skulle ha noe vakkert å se på.

Det var her danske H.D.F. Linstow fikk i oppdrag av Karl Johan å tegne Slottet. Stort og flott skulle det bli, som det sømmer seg en konge, og de forestilte seg en bygning som så ut som en H. Men mangel på penger gjorde at det bare ble streken i midten av H-en som ble reist.

Fra mitt ene besøk på Slottet er det også fugleværelset jeg husker best. Storslagent vakkert med små- og storfugler i praktfullt landskap.

Mye tyder på at Marit Lande vil følge opp boka om Slottet, som vil stå ferdig oppusset neste år, med bøker om andre bygninger. I mellomtida kunne vi utstyre viktige hus med plaketter med arkitektens navn, tidsepoke og så videre. Statsbygg gjennomfører det nå på nye hus, men de gamle gjenstår, de som bærer historien videre.