KOMMENTARER

Kongehuset og åpenhet:

Slottets kamp mot de folkevalgte

Slottet driver en utmattelseskrig mot Stortinget for å unngå åpenhet om hvordan de bruker penger og tilliten fra fellesskapet. I går slo de til igjen, skriver Geir Ramnefjell.

Slottets kamp mot de folkevalgte
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var ingen selvfølge at Dagbladets avsløringer om kongehusets feilaktige pengebruk skulle få politiske konsekvenser. Kongen er en populær mann, og bak kongefamiliens milde ytre jobber hoffet og allierte i regjeringen som terriere for å blankpolere imaget og holde nysgjerrige journalister på avstand.

Pressens respekt for kongefamilien er også stor. Det er på mange måter en god ting, og en tradisjon som norske journalister bør dyrke videre. Deres privatliv beskyttes mot omtale i en helt annen grad enn i de fleste andre monarkier. Særlig barna. Når en hel ungeflokk plutselig dukker opp på slottsbalkongen for å vinke til folket og feire kongeparets 80-årsdag, er det i alle fall vanskelig for meg å sette navn på mer enn et par av dem.

«Åpent og moderne kongehus» er slagordet kongefamilien leverer i festtaler og intervjuer. Men i mai serverte kong Harald selv kroneksempelet på den kongelige motstanden mot åpenhet. I et intervju med Aftenpostens Harald Stanghelle sa han at kongehuset ikke kan være omfattet av offentlighetsloven, og ga en underlig begrunnelse: Barn som skriver til kongen må kunne gjøre det uten å måtte risikere å bli referert til. Argumentet fra kongen er helt urimelig. For det første vil et slikt brev falle helt utenfor innsynsretten loven angir. For det andre vil ingen avis noen gang finne på å trykke et brev fra en 10-åring til kongen eller til statsministeren (eller noen andre for den saks skyld) uten å ha innhentet samtykke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer