Slotts-tullball

Snarlig forlovelse? Varsel om snarlig forlovelse? Eller varsel om et mulig varsel om forlovelse? Eller forhastede konklusjoner? Stadig like forvirret? Og brakte gårsdagens forviklinger nasjonen nærmere kongelig bryllup? Eller nærmere republikken?

Kaoset etter gårsdagens sjefredaktørmøte på Slottet var komplett. Hadde Slottet, direkte eller indirekte, bekreftet at kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby skal forlove seg?

Hadde hoffsjefen blitt så revet med av spørsmålene redaktørene stilte at han kom til å si for mye? Hadde Slottet rett og slett glemt å sjekke med Haakon om/når han og kjæresten egentlig skal forlove seg?

Forviklingene var mange. Slottskrumspringene mer enn pussige. Hoffsjefen stadig mer beklemt. Nyhetspresentatørene smilte skjevt. Forvirringen var god sofaunderholdning. Men TV2 utnyttet kaoset best - og mest.

Tur i park

En oktoberettermiddag på St. Hanshaugen i Oslo sentrum, rett før klokka 17.00. De rusler i parken, hun holder hånda på armen hans. I hendene har de hvert sitt kaffekrus i papp. Han er i grå dyffelcoat, den unge mannen har tydeligvis ikke skiftet etter at han kom fra aspirantkurset i UD. Hun, klassisk pen, med sideskill og hestehale, kledd i blå frakk og ditto skjerf. Stilen hennes viser ingen antydning til å være utagerende denne ettermiddagen. Han sier at de ønsker å roe det hele ned. Han sier det er trukket noen forhastede konklusjoner. - Vi er jo ikke forlovet ennå, sier han. Hun smiler.

Den som har bildene, vinner tv-nyhetskrigen. TV2 hadde bildene og dvelte ved dem.

Sekvensen i 18.30-sendingen var lang og dyktig redigert. NRK Dagsrevyen viste bare et foto fra parken. Skikkelig nedtur der. For NRK hadde møtt opp utenfor UD, der kronprinsen sa lite utover at «Mette-Marit er ei hyggelig jente».

Gjengangere

Nasjonens dannede, men freidige slottskorrektiv, Carl-Erik Grimstad, ekssoussjef ved Slottet, hadde en stor dag i går. I «Tabloid» snakket Grimstad om verdighets slør som var blitt borte fra kongehuset. Grimstad mente at Haakon hadde rotet det til: «I en slik situasjon gjelder det å holde kjeft.» I «Redaksjon 21» snakket Grimstad om «et kongehus i panikk». Med innkalling av eksmiss Mona Grudt, nå redaktør i bladet Ditt bryllup, i studio, kunne det virke som også «Redaksjon 21» hadde fått et snev av panikk. Men miss Mona klarte seg bra. Og snart følger neste episode.