2018: I fjor klarte ledelsen akkurat å stable Slottsfjellfestivalen på beina. Driftsselskapet Baglerbrønnen rykker stadig nærmere stupet, men har fortsatt håp. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
2018: I fjor klarte ledelsen akkurat å stable Slottsfjellfestivalen på beina. Driftsselskapet Baglerbrønnen rykker stadig nærmere stupet, men har fortsatt håp. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Slottsfjellfestivalen

Slottsfjell kan snart være historie

Det spøker for Slottsfjellfestivalen. Ingen artister er annonsert og det er ingen billetter til salgs.

Slottsfjellfestivalen har i lang tid slitt med røde regnskapstall. 2018-utgaven, den 16. i rekka, kom bare i havn fordi artister og leverandører gikk med på å ta vesentlig mindre betalt.

Den folkekjære festivalen som finner sted i historiske omgivelser «på fjellet» midt i Tønsberg, er nå inne i nye skjebneuker. I disse dager forhandles det nemlig om selve eksistensgrunnlaget, og det nærmer seg stupet.

Enten eller

Håpet om en ny festivalrunde i juli i år svinner stadig. Ingen artister er annonsert, Facebook- og hjemmesider er ikke oppdatert og ingen billetter er ute for salg.

Konkurrenten Stavernfestivalen slapp på sin side allerede i november sin første headliner, og var utsolgt for tilbudsbilletter for 2019 allerede i juli i fjor.

Slottsfjellfestivalens skjebne avgjøres av resultatet av festivalledelsens løpende forhandlinger med kreditorene.

- Vi er fortsatt i aktiv dialog med flere parter om å løse utfordringene, skriver styreleder i Slottsfjellfestivalen, Øystein Ronander, i en kort uttalelse til Dagbladet.

- I klartekst: Dersom dere ikke kommer i mål, er det over for Slottsfjellfestivalen som vi kjenner den i dag, men dersom dere kommer i mål så forsøker dere festival i 2019?

- Det er hovedlinjene, svarer Ronander.

Klarte ikke å selge

I kronikken til daglig leder Johannes Lund, som på vegne av styret fortalte om situasjonen i lokalavisa Tønsbergs Blad 12. november, ba festivalen om arbeidsro.

Da hadde styret i driftsselskapet bak Slottsfjellfestivalen, Baglerbrønnen Drift, sommeren og høsten 2018 forsøkt å selge festivalen til utenlandske investorer, uten hell. To interessenter valgte å trekke seg på grunn av den store underskuddet festivalen har med i bagasjen, informerte Lund.

Derfor sliter de

Festivalsjefen forklarer røde tall med blant annet dårligere billettsalg etter at de innførte 18-årsgrense.

- Økt konkurranse, endringer i publikumsmassen, en artistprofil som ikke traff helt blink for det lokale publikumet, beinhard konkurranse om de beste artistene og en liten dipp i hele festivalmarkedet har spilt en rolle, skriver Lund.

Han legger til at «Slottsfjell ikke har bedt om eller mottatt noen offentlig støtte på mange år».

- Verken fra det offentlige eller fra støtteordninger. Vi har ønsket å klare oss selv, men konkurrerer da med andre som har betydelige bidrag fra ulike kilder, i noen tilfeller flere millioner kroner.

20 mill. i smell

Siden november har Slottsfjellfestivalen vært i forhandlinger med kreditorer for å få slettet gjeld.

- Det klare målet er at det blir festival i 2019 dersom vi kommer til en enighet med alle, skrev Lund i leserinnlegget.

Han har ikke besvart Dagbladets henvendelser onsdag.

Ifølge lokalavisa Tønsbergs Blad raste inntektene til Slottsfjellfestivalen med 20 millioner kroner fra 2017 til 2018. De dro inn 50 millioner kroner i 2017, men bare 30 millioner i fjor. Videre venter rundt 50 kreditorer på over åtte millioner kroner i utestående gjeld.