Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slottsfjellfestivalen

Slottsfjell kan snart være historie

Det spøker for Slottsfjellfestivalen. Ingen artister er annonsert og det er ingen billetter til salgs.

2018: I fjor klarte ledelsen akkurat å stable Slottsfjellfestivalen på beina. Driftsselskapet Baglerbrønnen rykker stadig nærmere stupet, men har fortsatt håp. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
2018: I fjor klarte ledelsen akkurat å stable Slottsfjellfestivalen på beina. Driftsselskapet Baglerbrønnen rykker stadig nærmere stupet, men har fortsatt håp. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slottsfjellfestivalen har i lang tid slitt med røde regnskapstall. 2018-utgaven, den 16. i rekka, kom bare i havn fordi artister og leverandører gikk med på å ta vesentlig mindre betalt.

Den folkekjære festivalen som finner sted i historiske omgivelser «på fjellet» midt i Tønsberg, er nå inne i nye skjebneuker. I disse dager forhandles det nemlig om selve eksistensgrunnlaget, og det nærmer seg stupet.

Enten eller

Håpet om en ny festivalrunde i juli i år svinner stadig. Ingen artister er annonsert, Facebook- og hjemmesider er ikke oppdatert og ingen billetter er ute for salg.

Konkurrenten Stavernfestivalen slapp på sin side allerede i november sin første headliner, og var utsolgt for tilbudsbilletter for 2019 allerede i juli i fjor.

Slottsfjellfestivalens skjebne avgjøres av resultatet av festivalledelsens løpende forhandlinger med kreditorene.

- Vi er fortsatt i aktiv dialog med flere parter om å løse utfordringene, skriver styreleder i Slottsfjellfestivalen, Øystein Ronander, i en kort uttalelse til Dagbladet.

- I klartekst: Dersom dere ikke kommer i mål, er det over for Slottsfjellfestivalen som vi kjenner den i dag, men dersom dere kommer i mål så forsøker dere festival i 2019?

- Det er hovedlinjene, svarer Ronander.

Klarte ikke å selge

I kronikken til daglig leder Johannes Lund, som på vegne av styret fortalte om situasjonen i lokalavisa Tønsbergs Blad 12. november, ba festivalen om arbeidsro.

Da hadde styret i driftsselskapet bak Slottsfjellfestivalen, Baglerbrønnen Drift, sommeren og høsten 2018 forsøkt å selge festivalen til utenlandske investorer, uten hell. To interessenter valgte å trekke seg på grunn av den store underskuddet festivalen har med i bagasjen, informerte Lund.

Derfor sliter de

Festivalsjefen forklarer røde tall med blant annet dårligere billettsalg etter at de innførte 18-årsgrense.

- Økt konkurranse, endringer i publikumsmassen, en artistprofil som ikke traff helt blink for det lokale publikumet, beinhard konkurranse om de beste artistene og en liten dipp i hele festivalmarkedet har spilt en rolle, skriver Lund.

Han legger til at «Slottsfjell ikke har bedt om eller mottatt noen offentlig støtte på mange år».

- Verken fra det offentlige eller fra støtteordninger. Vi har ønsket å klare oss selv, men konkurrerer da med andre som har betydelige bidrag fra ulike kilder, i noen tilfeller flere millioner kroner.

20 mill. i smell

Siden november har Slottsfjellfestivalen vært i forhandlinger med kreditorer for å få slettet gjeld.

- Det klare målet er at det blir festival i 2019 dersom vi kommer til en enighet med alle, skrev Lund i leserinnlegget.

Han har ikke besvart Dagbladets henvendelser onsdag.

Ifølge lokalavisa Tønsbergs Blad raste inntektene til Slottsfjellfestivalen med 20 millioner kroner fra 2017 til 2018. De dro inn 50 millioner kroner i 2017, men bare 30 millioner i fjor. Videre venter rundt 50 kreditorer på over åtte millioner kroner i utestående gjeld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!