<strong>REGNVÆR:</strong> Det er lenge siden Slottsfjells økonomi har hatt en solskinnsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
REGNVÆR: Det er lenge siden Slottsfjells økonomi har hatt en solskinnsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Slottsfjellfestivalen

Slottsfjells gjeldskrise: Ville selge festivalen, men ingen ville kjøpe

Tønsberg kommune vurderer å komme til unnsetning med «historisk stor sum».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Slottsfjellfestivalen i Tønsberg har i lengre tid hatt store økonomiske problemer og kjempet for å unngå konkurs.

Mens konkurrerende festivaler for lengst har startet forsalget av billetter og hyret inn artister, jobber Slottsfjell med å løse pengefloken.

I et lengre innlegg i lokalavisa Tønsbergs Blad, redegjør daglig leder Johannes Lund for den økonomiske livredningen. Festivalen har i løpet av sommeren og høsten forsøkt å selge til to store, utenlandske aktører.

Men det ble ingen avtale.

- Våre advokater forhandlet først med den ene aktøren som til slutt valgte å trekke seg rett før signering, etter flere ukers samtaler. Det ble deretter innledet samtaler med den andre parten som også valgte å avslutte prosessen etter lange forhandlinger, skriver Lund.

Han skriver også hvorfor kjøperne trakk seg.

Millionunderskudd

Problemene for Slottsfjell startet for alvor i 2017, da festivalen gikk fem millioner i underskudd. Dermed endte arrangørene opp med negativ egenkapital før festivalen i 2018, viser regnskapene.

Det dårlige utgangspunktet fikk deretter følge av dårlig billettsalg. For i det hele tatt å kunne gjennomføre festivalen måtte Slottsfjell be om hjelp fra artistene.

Med unntak av French Montana, Diplo og Galantis, gikk samtlige artister med på å senke honoraret med 35 prosent for å redde arrangementet.

Nå gjenstår det å se om Johannes Lund og teamet hans klarer å få økonomien på beina. Løsningen blir antakelig ikke salg.

- Årsakene til at vi ikke kom i mål med disse prosessene beror nok hovedsakelig på underskuddet som vi bærer med oss, skriver Lund.

Skjebneuker

- Vi er fortsatt i forhandlinger med kreditorer, skriver Lund i en melding til Dagbladet.

Målet for forhandlingene er å få slettet gjelden slik at festivalen kan drive videre. Lund forteller at forhandlingene antakelig vil få en konklusjon i løpet av de neste ukene.

Festivalen venter også på en avgjørelse om hvor vidt Tønsberg kommune vil komme dem til unnsetning.

- Om vi fortsatt skal kunne gi Tønsberg en festival av høy kvalitet i alle ledd så ser vi at offentlig støtte må være en del av finansieringen, sa presseansvarlig Sarah Winona Sortland til Dagbladet tidligere i år.

Men fjorårets søknad om 200 000 kroner endte med en skuffende bevilgning på 50 000.

«Historisk sum»

- Det ville vært en kulturell katastrofe om festivalen forsvant, sier Terje Olsen (MDG), som leder utvalget for kultur, idrett og folkehelse i Tønsberg kommune.

Utvalget har nylig gått inn for å bevilge 500 000 kroner til festivalen.

- Dette er en historisk sum og et signal om hvor viktig festivalen er for byen og kulturen. Vi sier at vår forventning er at festivalen skal stå på egne bein igjen i løpet av tre år. Jeg vet også at festivalen jobber steinhardt for å gå i seg selv og se hva de kan gjøre bedre.

<strong>SLOTTET:</strong> Slottsfjellfestivalen har blitt arrangert på Slottsfjellet i Tønsberg siden 2003. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SLOTTET: Slottsfjellfestivalen har blitt arrangert på Slottsfjellet i Tønsberg siden 2003. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Olsen forventer at forslaget går gjennom når den endelige avgjørelsen tas i bystyret 5. desember.

«Prekær situasjon»

En eventuell bevilgning vil imidlertid ikke sikre driften av festivalen videre, opplyser Lund. Midlene skal bli øremerket drift i 2019.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mye gjeld han må forhandle seg ut av. I regnskapene finner en imidlertid at den var på hele 6,7 millioner kroner i 2017. Tønsbergs Blad skriver videre at det nå foreligger 560 000 kroner i ren inkassogjeld.

Jon Gotteberg, styreleder i Norske Konsertarrangører, er bekymret for det han omtaler som en av Norges mest toneangivende festivaler. Foreningen organiserer om lag 340 av dem.

- Det vil være en prekær situasjon for dem, også framover. Uten den nødvendige finansieringen på plass oppstår en kjede av problemer. Man får ikke solgt billetter og heller ikke skrevet kontrakter med artister.

Konkurranse

Gotteberg forklarer at det er små marginer i festivalbransjen, og at underskuddet på fem millioner er en betydelig sum i festival-Norge.

- Når det tar så lang tid å løse det, er det alvorlig. Da kommer de lovlig seint i gang. Jeg synes det er trist at en så god og veldrevet festival over mange år sliter. Jeg håper virkelig de får det til.

Slottsfjell har ved flere anledninger skyldt på økt konkurranse og høyere artisthonorarer. Nå får konkurrentene stadig større forsprang. Stavernfestivalen har hyret inn Swedish House Mafia og Vervenfestivalen i Horten har et langt program klart.

Men Lund avslutter likevel innlegget sitt i Tønsbergs Blad med optimisme:

- Tiden blir knapp, men det har vi klart før; Festivalens gründere ble enige om å lage den første utgaven i april 2003 og åpnet portene til fjellet 1. August. Har vi klart det før så kan vi absolutt klare det igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer