Slovakisk skjebnetime

BRATISLAVA (Dagbladet): Slovakiske studenter og intellektuelle venter med koffertene pakket. Vinner nasjonalpopulisten Vladimir Meciar (56) enda et valg, gjør de som over 200 000 serbere har gjort under Meciars politiske søskenbarn Slobodan Milosevic: De forlater sitt land.

Under parlamentsvalget i Slovakia for fire år siden gikk bare 15 prosent av unge velgere mellom 18 og 23 år til urnene.

- Det blir neppe så mange flere denne gang, mener universitetsfolk, opposisjonsledere og ikke minst representanter for de unge selv før valget i dag og i morgen.

Den parlamentariske lederen for den slovakiske venstrealliansen (SDK), Milan Ftacnik (41), ser en enda større fare enn at de desillusjonerte unge ikke bruker stemmeretten.

- Det verste som kan skje er at unge mennesker nå forlater landet i store skarer, slik man opplevde det i Serbia som følge av krig og internasjonal isolasjon.

Vi forsøker å mobilisere dem for forandring. Vi håper appellene virker. Dette valget er virkelig det siste toget. Fortsetter Meciar, vil håpløsheten bre seg. Landet vil årelates.

Hans dystre uttalelser bekreftes av universitetslærere, som forteller at studenter som får sjansen til et utenlandsopphold, ikke vender tilbake.

Høsten kom tidlig til Slovakia. Landets hovedstad har ikke vært vakker etter at kommunistene anla en motorvei som skjærer rett gjennom gamlebyen. Nå er Bratislava variasjoner i grått, trass i de glorete valgplakatene som er slått opp overalt.

Dominerende er plakater som viser landsfader Meciar foran kraftverk, fabrikkpiper, velstelte hus eller i blomstrende landskaper - med initialene HZDS («Bevegelsen for et demokratisk Slovakia») nede i hjørnet. HZDS er Meciars parti. Andre plakater viser smilende familier på tre generasjoner, fotografert på grønne enger med fjell i bakgrunnen. Plakatene skal symbolisere materiell velstand og folkelig lykke. De minner om propagandaen som hørte tidligere tiders totalitære regimer til.

Verre enn den ytre gråheten er tausheten, mistenksomheten og frykten som setter sitt preg på landet med vel fem millioner innbyggere.

Mange vil ikke snakke om politikk. De sier at de ikke vet hvem som lytter. Selv på partikontorene er samtalene lavmælte.

Regimet og opposisjonen i Slovakia er enig om én eneste ting: At dette parlamentsvalget er et veiskille, det viktigste øyeblikket siden førjulsdagene 1989 da kommunismen ble feid vekk i det daværende Tsjekkoslovakia.

Begge parter hevder at motparten vil ødelegge landet dersom de selv taper. De vil begge skylde på fusk og er klare til å mobilisere sine tilhengere i gatene, dersom de andre vinner.

Martin Lengyel er bare 25 år, men har flere års erfaring som journalist, både i det statlige fjernsynet og den uavhengige radiostasjonen Radio Twist. Nå er han pressetalsmann for opposisjonsalliansen SDK («Slovakias demokratiske koalisjon») og Mikulas Dzurinda (43) - en jernbaneingeniør og tidligere transportminister som er utpekt som statsminister dersom Meciar taper. SDK er en samling av fire partier - liberale, kristeligdemokrater, sosialdemokrater og miljøvernere.

- Dette valget avgjør ikke bare om landet skal bli ytterligere isolert, om medlemskap i NATO og EU skal forsvinne enda mer ut i det blå. Vinner Meciar, er faren høyst reell for at Slovakia vil å nærme seg Milosevic' Jugoslavia og Aleksandr Lukasjenkos Hviterussland. Diktaturet truer.

Opposisjonstalsmannen er programforpliktet til å si at han tror på seier. SDK har vel 23 prosent oppslutning, ifølge meningsmålingene. Partiet satser på en koalisjon med det nye «Partiet for borgerforståelse» (SOP), som er dannet av den populære borgermesteren Rudolf Schuster i den østslovakiske industribyen Kocice. SOP har 15 prosent. Medregnet de vel sju prosentene som går til partiet for det ungarske mindretallet, skulle dette holde til å slå Meciars allianse mellom HZDS og det ekstremistiske nasjonalistpartiet SNS. HZDS scorer drøyt 28 prosent, SNS i underkanten av seks prosent.

Venstrealliansen SDL, som går til valg på et anti-Meciar-program, ligger an til å få mellom 12 og 13 prosent.

En sak er meningsmålinger, noe helt annet er valg. Kjennere av slovakiske forhold sier at mange HZDS-velgere ikke røper for meningsmålerne at de støtter Meciar, som med to kortvarige avbrekk har styrt slovakene siden kommunismens fall.

Allerede før valget har Meciar innledet frierier til tidligere kommunister i venstrealliansen, for å rive dem løs fra resten av opposisjonen. Parlamentarisk leder Milan Ftacnik innrømmer at det er fare for at partiet kan bli splittet. Meciars er en taktisk mester, med en utrolig evne til å overleve.

I hans hovedkvarter i utkanten av Bratislava, bak stålgittere og vakter med pistoler i hylstrene, er stemningen ikke mindre seierssikker enn hos opposisjonen.

Hans åpenhjertige talsmann, arkitekten og fjernsynsregissøren Frantisek Oliver Csilky (49), byr på kaffe, kulepenner, nøkkelringer, plastposer med partiemblemer og en tykk bok om Meciar. Med bilder av statsministeren og partisjefen sammen med paven, Hillary Clinton, fabrikkarbeidere og med barn - glade, velkledde barn som fryder seg over møtet med mannen som passer på liten og stor. Boka er angivelig skrevet av Meciar selv. Han tenker på alt, rekker alt. Som en Kim Il Sung i europeisk light-utgave.

- Vladimir Meciar lar seg ikke plassere i noen vanlig kategori som politiker og menneske. Han er symbolet på vår frihet. Han har reddet dette landet fra undergangen. Etter skilsmissen fra tsjekkerne, ønsket lederne i Praha med støtte fra USA og andre vestlige land å annektere Slovakia som en koloni. Han kom tilbake og berget landet etter at daværende president Michal Kovac hadde avsatt ham og forsøkt å gjennomføre et regelrett statskupp.

Pressetalsmann Csilky ser ut til å tro på sine uttalelser om at opposisjonen ikke har gitt opp planene om å knuse den unge staten. Opposisjonspartiene er finansiert fra utlandet, hevder han.

- Dere i Vesten forstår oss ikke. Vi vil demokrati, men ikke uten selvstendighet. Slovakia var tusen år under ungarsk herredømme. Alltid har vi vært et brennpunkt i Europa. Erobrere og kulturpåvirkninger har kommet - fra nord og sør, fra øst og vest. Vi har alltid kjempet for vår uavhengighet. Kritikken mot Slovakia er dypt urettferdig, sier Meciar-talsmannen.

- Etter hvert vil også utlandet fatte sannheten, mener Csilky. Akkurat slik slovakene angivelig har gjort det når de gjenvelger Meciar. Pressetalsmannen fyrer av:

- Slovaker på landsbygda og i landsbyene leser ikke bøker. Jeg kaller dem idioter, intellektuelt sett. Men de har gjennom århundrene utviklet fantastiske politiske instinkter. De skjønner hva som er best for dem.

Skjønner de det ikke, har Meciar og hans lojale hjelpere full kontroll over de statlige radio- og fjernsynsavisene. Private TV-stasjoner, som for eksempel populære TV-Markiza, har ikke lov til å vise partilogoer når de refererer til valgkampen.

Da senderen utviklet seg som talerør for opposisjonen, ble studioene raidet av sikkerhetsvakter med åpenbar tilknytning til det hemmelige politiet SIS.

Tusener gikk på gatene i protest.

Pressetalsmann Csilka viser meg et dokument med underskriften til Jan Carnogursky, leder for kristeligdemokratene. I dokumentet blir studentene mot en betaling på 100 kurona (ca 25 norske kroner) oppfordret til å aksjonere og skape albanske tilstander i landet.

Jeg vil ikke være uforskammet og spør ikke om dokumentet er ekte.

Slike spørsmål stilte heller ikke supermodellen Claudia Schiffer og skuespillerne Gérard Depardieu og Claudia Cardinale, som de siste par ukene har stilt opp på Meciars valgarrangementer - mot millionhonorarer. Slik har han forsøkt å kjøpe popularitet og fortelle befolkningen at landet ikke er isolert.

SDK-talsmann Martin Lengyel sier at hans allianse har satset på en eneste parole i valgkampinnspurten, nemlig å innpode troen på at en forandring er mulig.

- Seks av ti slovaker ønsker forandring. Det avgjørende er at de omsetter dette ønsket til en tro på at det er mulig å fjerne Vladimir Meciar.

Men han frykter at Meciar vil finne på en provokasjon for å klamre seg til makta.

- Kanskje forsøker han et attentat mot seg selv, spøker en kilde i Bratislava.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 746029550


Varnish cache server