OVERKJØRTE: Unge britiske velgere, som i stor grad ikke stemte, er redd for å ha fått ødelagt framtida i Europa av eldre velgere. Foto: PA / Scanpix / Isabel Infantes
OVERKJØRTE: Unge britiske velgere, som i stor grad ikke stemte, er redd for å ha fått ødelagt framtida i Europa av eldre velgere. Foto: PA / Scanpix / Isabel InfantesVis mer

Sløve, unge tapere - og gamle som nekter å dø

Mange briter, særlig unge, har våknet opp til en fryktelig bakrus etter velgernes nei til EU på midtsommerdagen. Deres europeiske framtid er fratatt dem.

Kommentar

Mer enn to millioner briter, og antallet vokser raskt, hadde i helga underskrevet et opprop på Parlamentets hjemmeside som krever ny folkeavstemning om britisk medlemskap. Alle sånne opprop som får mer enn hundre tusen underskrifter skal vurderes av de folkevalgte. Men det blir nok ingen omkamp. Løpet er kjørt.

Særlig mange unge er misfornøyde. Så mange som 75 prosent av av velgerne under 24 år ønsker å være med i Den Europeiske Unionen, ifølge meningsmålingsinstituttet YouGov. Unge briter marsjerte i protest mot utmelding, såkalt «Brexit», gjennom regjeringskvarteret Whitehall i London fredag. På sosiale media uttrykker de skuffelse og sinne over å ha blitt overkjørt av de eldre. I britiske aviser er det en masse unge som uttaler at framtida er tatt fra dem.

I tillegg til splid mellom landsdelene (Skottland og Nord-Irland mot England og Wales), mellom rike og fattige, er Storbritannia splittet mellom unge og gamle. De yngre har vokst opp med EU og tatt det for gitt. De er «Erasmus-generasjonen» som har reist ut med stipend fra EU for å studere i utlandet. De har reist rundt uten å trenge visum innen EU. De har søkt jobb i utlandet, fått spennende utenlandske kjærester og kunnet slå seg ned hvor de vil i Europa. Brått er det slutt. Brått vet de ikke hva framtida vil bringe.

Ja, her snakker vi virkelig om hjelpeløse og sløve politiske tapere. Utrolig nok er de i det som burde være i deres mest virile politiske alder.

- Våre besteforeldre skulle ikke avgjøre vår framtid, sier ei 22 år gammel jente til avisa The Guardian.

Neivel. Men man kan ikke frata eldre mennesker stemmeretten i et folkestyre. Da må de unge våkne opp og bruke stemmeretten. I fjorårets valg til Parlamentet stemte bare 43 prosent av velgerne som var mellom 18 og 24 år gamle. Til sammenlikning stemte 78 prosent av de som var eldre enn 65 år. Mange unge skriver seg ikke engang inn i valgmanntallet. Man mister retten til å klage på styresmaktene når man i et folkestyre ikke bruker stemmeretten. Skuffede engelske unge kunne vel lære litt av skottene, som nok vet mer om å unngå bakrus, og som derfor stemte deretter.

Bak her ligger det også en politisk kultur med en usunn avstand mellom folket og den politiske eliten. Og hvorfor følger ikke stemmeretten med når man står i folkeregisteret? Når gjorde statsminister David Cameron og andre politiske ledere noe for å opplyse de unge, og velgerne for øvrig, om hva EU egentlig er? I sine seks år som statsminister brukte Cameron fem og et halvt år til å klage og rakke ned på EU og noen måneder på å overtale velgerne til å stemme ja til EU.

«Hva er EU?» var det nest hyppigste spørsmålet som britene stilte i søkemotoren Google på internettet etter den skjebnesvangre avgjørelsen. Andre spørsmål som britene søkte svar på, var: «Hva betyr det å forlate EU?» og «Hva vil skje når vi har forlatt EU?». Ikke bare unge velgere var i villrede. Eldre briter som har trukket seg tilbake til mer solfylte deler av Europa, kjenner også en skjelvende bakrus.

I bakrus våkner man ofte for seint til å gjøre noe med omgivelsene. Vi tillater oss å omskrive den italienske politiske filosofen Antonio Gramsci: Krisa har oppstått fordi det gamle nekter å dø, mens det nye ikke klarer å bli født.

Taperne våknet for seint til kunnskap eller til å treffe sitt valg. Historiens tog har gått. Angrende briter står igjen på jernbanestasjonen som politiske fjols.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.