Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slu og leken sommerpoet

Vi har endelig fått tak i Katrine (18).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Katrine Lutzow-Holm (18) kvapp til da hun åpnet Dagbladet 1. september og så sitt eget dikt på trykk. Hun hadde nemlig ikke fått med seg at hun var kåret til Skolekammerets sommerpoet.

- Det er litt morsomt, for av de diktene jeg har sendt inn er det kanskje dette som er minst gjennomtenkt og gjennomarbeidet, og så er det dette som blir valgt ut!, skriver Katrine da vi endelig får kontakt med henne.

Leker med ord

Hun har akkurat startet det siste året på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo.

- Jeg skriver en del, jeg går jo på skolen så det krever jo mye skriving i seg selv. Jeg skriver best om det som angår meg, så jeg er litt slu og forsøker å dra oppgavene jeg får der i mest mulig personlig retning, forteller hun.

Hjemme skriver hun for det meste dikt:

- De er kortere og mer fortettet, så jeg føler at jeg kan leke mer med ord. Jeg er veldig glad i ord, sier Katrine, som også tegner og synger mye.

Samkjørt

LEKER MED ORD: Katrine Lutzow-Holm ble sommerpoeten med diktet «synkront». Foto: LARS BAKKE KROGVIK
LEKER MED ORD: Katrine Lutzow-Holm ble sommerpoeten med diktet «synkront». Foto: LARS BAKKE KROGVIK Vis mer

- Hva lå bak akkurat dette diktet?

- Dette diktet er jeg nesten litt redd for å uttale meg om, jeg tror det handler om så mye. Jeg hadde vært på Aker Brygge den dagen, husker jeg. Det handler nok litt om det å strekke seg for å være det du tror noen andre ønsker at du skal være. En venninne av meg driver med synkronsvømming. Der jobber de for å oppnå det perfekte, gjennomførte og samkjørte. Jeg vet ikke om det er mulig å være så samkjørt med noe menneske i annet enn synkronsvømming, sier Katrine før hun avbryter seg selv:

- Jeg føler jeg allerede har sagt for mye. For som norsklæreren min sier «Det er ikke opptil forfatteren å tolke sitt eget dikt».

Når teamet sprekker

«Synkront» er et freskt, humoristisk og samtidig sarkastisk dikt. Diktet handler i en litt munter form om utsletting av identitet, om ubehaget som oppstår når ens egen ytre atferd kommer i krig med det man tenker og føler – en konflikt som har vært et gjennomgangsmotiv i kunsten, og som har avfødt mesterverk.

Ordvalget er enkelt og hverdagslig, nesten trivielt, og gjenspeiler en indre aggressiv tomhet – i hvert fall hos jeg-personen. Kanskje også hos den andre. Brodden, sarkasmen, tydeliggjøres i gjentakelsen av «ja ja ja ja». Jeg-personens svar blir mekanisk, uten indre tyngde. Krystallklar blir sarkasmen når måkene i kor hermer tilføyende og applauderende med «yeah baby» - sammen med den litt oppgitte forfatterkommentaren «for/ alt er alltid helt helt/ synkront». Slik rundes diktet rolig, autoritativt og elegant av.

For juryen,

Kristian Rishøi

Skolekammeret er Dagbladet.nos forum for ungdomsdikt. Her kan alle under 20 år sende inn sine dikt. Kristian Rishøi diktlærer. Hver måned velger en jury ut et knippe finalistdikt, i tillegg kåres månedens poet. Juryen består av Kristian Rishøi, Niels Schia og Maria Børja.

Diktkammeret er et tilsvarende forum for alle, uavhengig av alder. Her er Helge Torvund diktlærer, og med i juryen.