Sluere enn CNN

CNN kom først og var en vinner. Nå er ikke kanalen lenger størst og mest populær. Fox News er blitt nyhetsledende.

NEW YORK (Dagbladet): CNN vant nyhetsmarkedet med den første krigen mot Saddam Hussein i 1991, og var lenge USAs ubestridte nyhetskanal.

Det er ikke lenger virkeligheten. Cable News Network er ikke tv-kanalen amerikanerne velger når de skal se på nyheter.

CNN blir sett på som heller kjedelig og ikke spesielt nyhetsledende.

Selv om Ted Turners gamle imperium har egne sendinger til Asia og Europa og to kanaler i USA, sliter CNN. Kanalen har for lengst blitt passert av Fox News som den viktigste nyhetskanalen og den amerikanerne velger å se på når de skal vite hva som skjer.

CNN pustes også i nakken av den tredje nasjonale nyhetskanalen i USA - MSNBC.

King holder fortet

Konkurransen er beintøff.

Fox News og MSNBC har brukt millioner av dollar for å ta opp kampen og passere CNN.

Larry King er den eneste av programlederne til CNN som i dag blir sett på som en virkelig suksess. King trekker fortsatt seere, men så fort hans program «Larry King Live» er ferdig, forsvinner seerne.

Fox News har kjøpt opp noen av de mest populære og flinkeste reporterne. MSNBC stiller med A-laget av politiske reportere fra NBC.

Samtidig har CNN blitt mer en diskusjonskanal, hvor eldre menn i grå dresser diskuterer seg imellom. CNN Headline News er heller ikke nyhetsledende.

CNNs styrke er at kanalen fortsatt har et godt rykte. Seerne tror på hva kanalen melder. Jonathan Klein, sjefen i CNN, har startet fornyelse av kanalen i et forsøk på å ta igjen Fox.

26 minutter

Bill O\'Reilly og Sean Hannity - de to mest populære programlederne på Fox News - klarer i snitt å holde på seerne i 26 minutter. Larry King og Paula Zahn (CNNs seermagneter) klarer å holde på en seer i 19 minutter. Gapet på sju minutter betyr millioner av dollar i annonseinntekter. I det viktigste tidsrommet - fra klokka 19 til 23 - har CNN nå cirka 775 000 seere. Fox News er nesten tre ganger så store med et snitt på to millioner.

Mens Fox News har erklært seg som en konservativ kanal, er det uaktuelt for Jonathan Klein og CNN å velge den liberale veien. Han har understreket at CNN er og skal være en mainstreamkanal.

VINNEREN: Konservative Fox News med den omstridte Bill O\'Reilly i spissen har tatt rotta på CNN i nyhetsracet på amerikansk TV.
TAPEREN: CNN har fortsatt en stor stjerne i Larry King - her med Martha Stewart - men sliter med seerflukt etter at Kings program er slutt.