KOMMENTARER

«Slummen» i fjellsida på Runde

Når sjøfuglene bygger blå, røde, grønne, oransje reder av plast, bør varsellampene blinke like fargerikt.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Naturfotograf Roger Brendhagens bilder av reirene til havsulene på den vakre fugleøya Runde på Sunnmøre, har skapt enormt engasjement blant Dagbladets lesere. Reirene, som sjøfuglene tidligere bygget videre på hvert år før hekketida med tang og tare, er ikke til å kjenne igjen. Fuglene har nå fått et nytt byggemateriale - tau og annet plastmateriale. Vi mennesker er altså ikke de eneste som har funnet ut at plasten er et praktisk og slitesterkt materiale.

Sjøfugl får i seg store mengder plast, men det er uklart i hvilken grad det skader dyra. Som bilde på det enorme plastforurensningsproblemet kunne det likevel knapt vært tydeligere.

Vi vet at 94 prosent av plasten i havet synker til bunns, bare 5 prosent havner i strandsonen. Den siste prosenten flyter i havet. Byggemateriale til havsulenes reir baserer seg altså bare på et ørlite del av den enorme søppelmengden. Det er nok til at fjellsida på Runde nå ser ut som en slum - fugleverdenens svar på favelaen.

Det er ikke første gang vi ser at sjøfugl her bygger reir av garnrester og søppel fra mennesker og industri. Oppmerksomheten rundt forurensningen har ført til en rekke tiltak, blant annet etableringen av Runde miljøsenter - et besøkssenter og base for forskningsprosjekter. Lokale krefter forteller til oss at øya Runde ellers er så rein som det går an, takket være systematisk rydding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer