Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Slumsete omgang med fakta

Geir Ramnefjells hovmodige belæring tjener dessverre som illustrasjon på et alvorlig problem i norske medier, nemlig mangel på realfaglig kompetanse.

MENER SEG FEILSITERT: Ole Jørgen Anfindsen mener SSB bekrefter det han har sagt i norsk offentlighet i mer enn ti år, nemlig at nordmenn ligger an til å bli en minoritet her i landet en gang mellom 2050 og 2150. Bildet er fra politiets utendingsenhet på Tøyen i Oslo.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
MENER SEG FEILSITERT: Ole Jørgen Anfindsen mener SSB bekrefter det han har sagt i norsk offentlighet i mer enn ti år, nemlig at nordmenn ligger an til å bli en minoritet her i landet en gang mellom 2050 og 2150. Bildet er fra politiets utendingsenhet på Tøyen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Dagbladets kulturredaktør, Geir Ramnefjell, velger å vie sin helgekommentar 19. desember til å omtale min nye bok «Fundamentalistiske favntak». Presisjonsnivået hans er dessverre ikke helt som man burde kunne forvente.

Ramnefjell siterer meg på følgende: «Det norske folk er aldri blitt spurt (i alle fall ikke på en tilstrekkelig grundig og ordentlig måte) om vi synes det er greit å bli redusert til en minoritet i vårt eget land i løpet av et par generasjoner.» Før han så triumferende kommenterer dette slik: «Tall fra SSB som tydelig motbeviser dette, preller naturligvis av.» Her gjør Ramnefjell to alvorlige feil.

Feil nummer en er at han feilsiterer meg. Jeg skriver ikke at nordmenn vil bli en minoritet her i landet i løpet av «et par generasjoner», men derimot «noen generasjoner»; en signifikant forskjell.

Feil nummer to er at den SSB-artikkelen han henviser til, aldeles ikke motbeviser min påstand. Tvert imot bekrefter SSB det jeg har sagt i norsk offentlighet i mer enn ti år, nemlig at nordmenn ligger an til å bli en minoritet her i landet en gang mellom 2050 og 2150. For eksempel finner vi på SSBs nettsider fremskrivninger som viser at Norge kan passere 10 millioner innbyggere allerede i 2067 (hvorav nordmenn vil utgjøre sånn omtrent 40 prosent). Dersom dagens flyktning- og asylpolitikk videreføres vil det gå enda raskere.

Geir Ramnefjells hovmodige belæring tjener dessverre som illustrasjon på et alvorlig problem i norske medier, nemlig mangel på realfaglig kompetanse.

Han kommer dessuten med følgende påstand: «Anfindsen har etter nitide undersøkelser funnet ut at han må forkaste [...] treenighetslæren». Som han straks kommenterer slik: «Er ikke dette bare, med respekt å melde, banale innsikter som svært mange finner ut av i ungdomstida?»

For det første har vi her nok et eksempel på Ramnefjells slumsete omgang med fakta. Som det fremgår av begge de intervjuene han selv henviser til i sin bokomtale, samt min nye bok, har jeg ikke forkastet treenighetslæren. Derimot har jeg sagt at jeg fortsatt har ubesvarte spørsmål knyttet til den.

For det andre er det knapt til å tro at han kan få seg til å mene at treenighetslæren enkelt og greit bør kunne avskrives av de fleste i løpet av ungdomstiden. Hans kombinasjon av skråsikkerhet og ignoranse på dette punktet illustrerer nettopp noe av det jeg sa i mitt intervju med NRK «Verdibørsen» (som han altså refererer), nemlig at altfor mange mediefolk er religiøse analfabeter.

Jeg kan imidlertid si meg enig med Ramnefjell i at det er verdt å merke seg at jeg, til tross for realfaglig utdannelse, forsøkte å fastholde mitt kreasjonistiske syn til jeg var godt over tretti år gammel. Det han tilsynelatende ikke forstår, er at dette viser hvor forblindet man kan bli av sekulær eller religiøs fundamentalisme (i mitt tilfelle bibelfundamentalisme), hvilket nettopp er noe av det jeg ønsker å rette søkelyset mot i min nye bok. Hans bokomtale illustrerer - interessant nok - fenomenet mer enn én gang.

Han avslutter med «en forsiktig, men håpefull spådom: Den lange og tornefulle sannhetsreisen til Anfindsen er nok ikke helt over.»

Nei da, min sannhetsreise vil forhåpentlig aldri ta slutt. Men hvordan er det med Ramnefjells egen ditto?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media