Slusk Blues

«Cornelis» gir et godt bilde av levemannen Cornelis Vreeswijk. Men hvor er dikteren?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det var ikke godt å vite hva man skulle forvente. Men Hans Erik Dyvik Husby, uskolert skuespiller og reinkarnasjon av stråleøyde Hank von Helvete, fungerer forbløffende godt i tittelrollen i «Cornelis». Noen av de svenske replikkene ligger riktignok ikke godt i munnen på ham. Men Dyvik Husby har dette ekspressive ansiktet sitt, han er voldsom og vittig, både keitete og karismatisk, et stort barn og en skarp kunstner i én pløsete levemannskropp.

Kanskje har det med å gjøre at han kan hente frem sine egne erfaringer med rock'n'roll-livet i rollen: Når visesangeren Cornelis Vreeswijk gang på gang mister kontrollen, slipper taket og gir seg rusen og lidenskapene i vold, vet antagelig Dyvik Husby godt hva det er som skjer.

Sjalusianfall Dette er både en styrke og en svakhet ved «Cornelis». Regissør Amir Chamdin har en fin, tilbakeholden hånd: I en historie med flere runder med fall og gjenoppstandelse unngår han enhver pompøsitet. Anger og skam kommer frem gjennom små, talende scener: Cornelis kaster forte blikk på seg selv i speilet og ser ikke ut som om han er stolt av det han ser, før han driver videre. Men filmen lever ikke helt opp til sitt eget forhåndsløfte om å gå bak myten om den utsvevende kunstnersjelen Cornelis Vreeswijk: Her er mye piller, sprit, sinne, sjalusianfall, og så flere piller. Konsert- og platestudioscener veksler med endeløs festing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer