I statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen et kutt på 254,6 millioner kroner på studentenes stipendordning. Kuttet innebærer at de som ikke fullfører en hel grad bare vil få omgjort 25 prosent av lånet til stipend, i motsetning til dagens ordning der alle får omgjort 40 prosent ved studiepoengproduksjon. For et stort antall studenter vil dette føre til langt mer studiegjeld enn de får i dag.
Studentene har takket regjeringen for en viktig satsing på innføringen av 11 måneders studiestøtte. Men beregninger Kunnskapsdepartementet har gjort viser at det er studentene selv som betaler for denne opptrappingen.
Ved å endre, og ta bort, andre støtteordninger, pluss det å øke rentene på studielån, har regjeringen spart inn 200 millioner kroner på 11 måneders studiestøtte. Regjeringen velger å presse en fra før presset gruppe, som allerede lever under fattigdomsgrensa. Så når regjeringen sier at de gir opptrapping i studiestøtten, så er det bare en omfordeling av midler som studentene selv må betale for.
Regjeringen har servert studentene det Runa Fjellanger så pent kaller for en pisk i gulerotklær. Målet med kutt i studiestøtten er å få flere til å gjennomføre grader, men ifølge Elisabeth Hovdhaugen, forsker ved NIFU, er ikke dette et så positivt insentiv som regjeringen framstiller det som. Dette fordi det bare treffer de som allerede klarer seg i det norske utdanningssystemet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger