Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Fengslet og forlatt»:

Slutt å prate og gjør noe – i all anstendighet!

Har staten penger nok uhørte lønninger for sjefer i helseforetak og andre statlige vesener, har den også midler til en anstendig behandling av våre sykeste medmennesker.

MANGEL PÅ ANSTENDIGHET: – Vi har ikke vært flinke nok, sier helseminister Bent Høie (bildet). Flinke? Har ikke noe med flinkhet å gjøre. Dreier seg om likegyldighet og mangel på anstendighet, om iskalde hjerter som har sluttet å banke. Og grådighet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen
MANGEL PÅ ANSTENDIGHET: – Vi har ikke vært flinke nok, sier helseminister Bent Høie (bildet). Flinke? Har ikke noe med flinkhet å gjøre. Dreier seg om likegyldighet og mangel på anstendighet, om iskalde hjerter som har sluttet å banke. Og grådighet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

Igjen har Brennpunkt gjort jobben. Igjen har dyktige journalister i NRK vist at det offentlige Norge lar våre sykeste isoleres uten behandling dag etter dag, år etter år.

En liten gruppe syke mennesker som har begått alvorlige overtramp og er dømt til et evig liv i fengsel. Psykotiske, farlige, uten håp om å få den hjelpen de har krav på. Er innelåst. Aldri fellesskap med andre. Hørte vi ordet menneskerettigheter? Ville vi andre tålt det?

Kanskje du skrudde av TV-en da programmet ble vist? Orket ikke. Ble for tøft å se hva våre myndigheter driver med. Det er vondt å se at landets øverste tillitsvalgte, en helseminister og en justisminister, stå der som hjelpeløse gutter uten noe å stille opp med.

– Vi har ikke vært flinke nok, sier helseminister Høie. Flinke? Har ikke noe med flinkhet å gjøre. Dreier seg om likegyldighet og mangel på anstendighet, om iskalde hjerter som har sluttet å banke. Og grådighet.

Ikke penger nok, sier de. Sludder. Penger er det nok av. Hva med de uhørte lønninger og pensjoner som gis til sjefer i helseforetak og andre statlige vesener? Har staten penger nok til denne pengegaloppen, har den også midler til en anstendig behandling av våre sykeste medmennesker.

Åtte år i kontrollkommisjonen på Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark lærte meg hvor skjørt mennesket er. Det kan gå raskt utfor for oss alle. Men antall sykehussenger ble halvert for å spare penger.

Hvor ble de sykeste – og farligste – pasientene av? Havnet de i ei fengselscelle på Ila – ubehandlete og psykotiske – mens helsevesenet holdt lønnsfest for sjefene?

Slutt å prate. Gjør noe – i all anstendighet! Selvsagt koster det. Hør på psykiater Randi Rosenqvists råd. Takk for at vi har henne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media