Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Slutt å si til barna at de er vakre og søte

Finsk journalist mener kroppshysteriet starter i hjemmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finske Johanna Dikert (31) mener foreldre må ta et større ansvar for barn og unges forhold til kropp.

- Kroppshets begynner hjemme, sier Dikert i starten av en video som nå har fått mye oppmerksomhet på Facebook.

I videoen forteller hun om da hennes egen mor kommenterte størrelsen på rumpa hennes, en episode som fortsatt sitter friskt i minnet til 31-åringen .

• Se videoen øverst i saken.

31-åringen er utdannet journalist og jobber som redaktør i den finske kanalen X3M.

Dikert har reagert på at mange legger all skyld for barns usunne kropssholdninger på media, bloggere og reklame.

- Hvordan vi prater om egen og andres kropp i hjemmet er med på å sette et grunnlag for barnas selvfølelse. Jeg tror det som blir sagt i hjemmet betyr mye for barn og unge. Det er der vi får en trygghetsfølelse, sier Dikert til Dagbladet.

Selv har hun ikke barn, men noen episoder fra sin egen barndom har gjort henne bevisst på hva som har påvirket hennes forhold til kropp og hysteriet rundt.

- Jeg glemmer aldri en episode med min mormor fra da jeg var yngre. Hun spurte meg om jeg var gravid eller om jeg «bare» var tjukk.

Da hun vokste opp spiste ofte moren annerledes mat til middag. Var det spaghetti og kjøttboller på bordet, kunne moren sitte med en nutrilettbar.

- Jeg husker også en episode hvor min lillebror, som da var åtte år, gikk rundt og kløyp seg i magen og spurte om han var tjukk. Det hadde han tatt fra vår mor. Det var skremmende å se, sier Dikert.

Hun mener det er viktig at foreldre fokuserer på barnas indre, ikke bare ytre.

- Ikke bare si til barn at de er søte, fine og stilige. Men si til dem at de er dyktige, betyr noe og er verdifulle, sier hun.

Tilbakemeldingen på videoen har vært blandet, med både positive og negative tilbakemeldinger.

Men Dikert tror det kan ha hjulpet flere som ikke selv tør å ta praten med foreldre. Hun forteller Dagbladet at flere har tagget navn på foreldre eller besteforeldre i kommentarfeltet slik de får se videoen.

- Noen har sagt ting som «Herregud, det er en skam å skylde dette på foreldre», og jeg forstår dem også. Det er ikke direkte foreldrene sin skyld at barn kan få spiseforstyrrelser, det er salvsagt andre ting som også ligger bak, sier Dikert til Dagbladet.

Hele Norges coronakart