KREVER AVGIFT: En skulle kanskje tro at det offentlige, som i staten, ville tilrettelegge for slike veldedige ordninger, men staten casher inn merverdiavgift for 255 kroner per time med «pro bono» rettshjelp, skriver artikkelforfatter. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB Scanpix
KREVER AVGIFT: En skulle kanskje tro at det offentlige, som i staten, ville tilrettelegge for slike veldedige ordninger, men staten casher inn merverdiavgift for 255 kroner per time med «pro bono» rettshjelp, skriver artikkelforfatter. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Rettshjelp:

Slutt å skattlegge medmenneskelighet

I dag går advokater til inntekt for fri rettshjelp i Legal Walk. Samtidig sørger staten for at advokater som hjelper trengende blør økonomisk.

Meninger

I en rettsstat er det viktig at alle mennesker kan få god juridisk veiledning, ikke bare de rike som kan betale for det. En viktig del av å dette arbeidet står landets privatpraktiserende advokater for, ved å yte rettshjelp i ulike saker «pro bono». Uttrykket stammer fra latin og betyr «for det offentlige gode». Arbeidet utføres frivillig, og uten krav om betaling.

Krister Øie Braute
Krister Øie Braute Vis mer

I dag arrangeres årets største rettshjelpsdugnad i Norge. I Legal Walk vil alle billettinntekter og donasjoner gå til ulike tiltak som fri rettshjelp. Tiltaket har fått stor oppslutning internasjonalt. Men den som kunne hjulpet mest bidrar ikke, nemlig den norske stat.

For ordningen med at advokater jobber gratis for trengende fungerer ikke slik i praksis i Norge. En skulle kanskje tro at det offentlige, som i staten, ville tilrettelegge for slike veldedige ordninger. Når et firma eller en person ønsker å hjelpe et medmenneske skulle det vel bare mangle at staten gjør dette så enkelt som mulig?

Sannheten er at hvis en advokat gir noen rettshjelp «pro bono», direkte til et medmenneske, så skal staten cashe inn merverdiavgift for 255 kroner per time. Dette skal den rettshjelpstrengende i utgangspunktet betale. De praktiske utslagene av denne avgiftsrabulismen gjør at de som trenger det aller mest blir etterlatt i en hjelpeløs tilstand og ikke har råd til å få gratis hjelp.

Unntaket er ideelle organisasjoner som en advokat kan bistå inntil 100 timer uten at dette utløser noe krav om moms. Dette er imidlertid til liten trøst for den som er et vanlig menneske, og ikke favnes av en slik organisasjon.

Advokatforeningens rapport fra bransjeundersøkelsen i 2016 indikerer at de mest fremtredende sakstypene er når privatpersoner møter det offentlige. Klassisk er saker mot NAV, barnevern eller utlendingssaker. I tillegg skiller familierettslige saker som arv seg ut, og også arbeidsrettssaker. Her snakker vi altså om mennesker som opplever en krise, hvor de helt eller delvis ikke er i stand til å ivareta sine rettigheter på egen hånd.

Det er på tide at våre justispolitikere stryker denne tarvelige avgiften på hjelp, og fjerner avgiften på medmenneskelighet.

Som praktiserende advokat forsøker jeg å ikke være smålig når det gjelder å hjelpe hjelpeløse. Den holdningen burde staten også ha.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.