EN NY GENERASJON?: Slett ingen krise i norsk musikkliv, den er bare i endring, mener MySpace-sjef. Her tre nye band (fra venstre) Fjorden Baby!, Katzenjammer og Casiokids.
EN NY GENERASJON?: Slett ingen krise i norsk musikkliv, den er bare i endring, mener MySpace-sjef. Her tre nye band (fra venstre) Fjorden Baby!, Katzenjammer og Casiokids.Vis mer

- Slutt å sutre om norsk rock

Lær av metalband, mener MySpace-sjef.

(Dagbladet.no): Norsk rock er i krise, skrev Dagsavisen før helgen. Flere bransjefolk uttalte at de ikke så noen arvtaker etter Madrugada, og mandag fulgte Runar Eggesvik i Bylarm med knallhard kritikk av medienes fokus på «Idol» framfor å finne nye artister.

- Meningsløs sutring, mener Kristoffer Endresen i MySpace Norge.

Han beskylder dem som klager over tilstanden i norsk rock for ikke å ha fulgt med i timen.

- Sunn utvikling
Det har nemlig skjedd et maktskifte, der de riksdekkende tabloidavisene og den tradisjonelle platebransjen har mistet innflytelse til nye medier.

- Publikum har fått en annen måte å lete opp band på, mens banda bruker andre kanaler for å promotere seg selv. Mens man før lagde en demo, som man så sendte til plateselskaper og avisredaksjoner, lager man nå en demo som man bare legger rett på nett, påpeker Endresen.

At dette fungerer, viser det når band som Katzenjammer selger ut Rockefeller uten nevneverdig medieomtale i forkant. At det også meldes om fulle hus på konserter med band som Casiokids, Fjorden Baby! og John Olav Nilsen & Gjengen beviser også at band finner sitt publikum uavhengig av de tradisjonelle mediene, hevder Endresen.  

- Du får kanskje ikke den fulle og hele oversikt over norsk musikkliv ved å lese VGs Rampelys-sider. Likevel vil jeg påstå at det er et mye sunnere miljø for norsk musikk nå enn det var på slutten av 90-tallet. Nå kan du få til veldig mye ved å gjøre det helt selv, uavhengig av gamle bransjetradisjoner.


Trenger fortsatt mediene
Bylarm har flere ganger gått ut mot norske avisers manglende musikkdekning, og PR-ansvarlig Behnam Farazollahi står fast på denne kritikken.

- Urørt og MySpace har gjort det lettere for artister å nå ut, men for å bringe artister enda et steg opp trenger man mediene, og særlig avismediene. Det ligger tusenvis av band på Urørt, men man trenger mediene for å bygge opp de beste av dem. Myspace er et ypperlig distribusjonsverktøy, men man trenger fremdeles medier for å bygge identitet, sier Farazollahi til Dagbladet.no.

Han gir Endresen rett i at det er bedre for norske artister nå enn på slutten av 90-tallet, men er bekymret for etterveksten i toppskiktet.

- Om en del år er kanskje Prepple for gammel til å løpe rundt på scenen, og forhåpentlig er det ikke så interessant å skrive om enda en September When-gjenforening. Men hva skal man skrive om da? Derfor er det viktig at de største mediene faktisk bryr seg om nye norske talenter i dag, slik at de blir de nye folkefavoritter i fremtiden.

Lær av metalbanda
Heller ikke dette synes Endresen er noe godt argument. MySpace-sjefen påpeker at en rekke band i toppsjiktet i norsk rock tross alt ikke er gamle.

- Bigbang, som kommer med ny plate i mars, er knapt noen gamlinger - og de kunne sikkert fyllt Spektrum også. I stedet velger de å selge ut Sentrum Scene fire ganger i året, fordi det passer dem bedre kunstnerisk. Kaizers er et annet eksempel på et ungt og veldig stort band.

Endresen mener flere bør lære av norske metallband, som er blant de aller mest populære på MySpace. Disse var lenge fullstendig uinteressante for brede medier, og ble i stedet nødt til å bygge opp et forhold til fansen gjennom nitidig jobbing.

- Disse hadde det veldig trangt i utgangspunktet - men de leverer. De har et publikum, banda er dritbra, og de når ut til millioner av folk over hele verden. På tross av hva noen gamle journalister måtte mene om dem.

ET SUNT MILJØ: Kristoffer Endresen mener det er sunnere tilstander i norsk rock nå enn for ti år siden.
ET SUNT MILJØ: Kristoffer Endresen mener det er sunnere tilstander i norsk rock nå enn for ti år siden. Vis mer