Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Slutt å ta det som en personlig fornærmelse!

Jeg har aldri hatt lyst til å tale de tjukkes sak, men nå koker det over. Hvorfor provoserer det folk at noen er overvektige/feite?

TWITTERKRANGEL: Fam Irvoll fikk nedsettende kommentarer om kroppen fra skøyteløperen Espen Aarnes Hvammen etter at hun diskuterte pelsdyrhold med ham. Hold tåta, skriver artikkelforfatter og programleder Siri Kristiansen (bildet). Foto: Anne Liv Ekroll/NRK.
TWITTERKRANGEL: Fam Irvoll fikk nedsettende kommentarer om kroppen fra skøyteløperen Espen Aarnes Hvammen etter at hun diskuterte pelsdyrhold med ham. Hold tåta, skriver artikkelforfatter og programleder Siri Kristiansen (bildet). Foto: Anne Liv Ekroll/NRK. Vis mer
Debattinnlegg

Skøyteløper Espen Aarnes Hvammen og designer Fam Irvoll er egentlig bare uenige om pels. Men på Twitter klarer likevel skøyteløperen i løpet av 120 tegn å fornærme romfolk og tjukke folk. Jeg har aldri hatt lyst til å tale de tjukkes sak. Ikke fordi jeg det ikke engasjerer meg, men fordi jeg som de fleste, aller helst skulle vært tynn. Men nå kjenner jeg at det koker over. Hvorfor provoserer det folk at noen er store/overvektige/feite? Er vi i veien for dere? Blir du kvalm? Er du redd for fortsettelsen? Det er lov å ha sin smak og sine preferanser. Jeg vet hva jeg liker og ikke liker hos menn. Jeg faller ikke pladask for menn med langt hår, og tenner ikke umiddelbart på gutter med stor rumpe, ei heller den klassiske bole-figuren. Jeg dømmer, setter i bås, glor og ler inni meg av folk fra tid til annen. Jeg er ikke bedre enn andre.

Men jeg blir ikke provosert over at noen ser annerledes ut enn meg. Verken de som ser annerledes ut tilfeldig, eller de som oppsøker det. Jeg synes ikke Erna Solberg har mindre rett til å prate enn Siv Jensen. Jeg synes ikke Fam Irvoll har mindre rett til å designe klær eller ha sine meninger enn andre i sin bransje. Jeg synes ikke Else Kåss Furuseth har mindre på TV å gjøre enn Sigrid Bonde Tusvik. Jeg ler av Atle Antonsen som jeg ler av Stian Blipp. For hva faen har kropp med saken å gjøre? Det er ingen som ber deg ligge med oss, forelske deg i oss eller i det hele tatt være venn med oss, for den saks skyld. Så hvorfor blir du så provosert? Jeg kjemper ikke for å få lov til å være stor. Jeg har ingen forhåpninger om at folk skal skifte smak, eller slippe alle fordommer. Men slutt å ta det som en personlig fornærmelse at ikke alle er innenfor de idealene du og samfunnet har satt opp.

Jeg kommer aldri til å endre min smak på hva jeg synes er attraktivt. Jeg kommer ikke til å falle for en fyr for å slå et slag for å endre idealene i samfunnet. Men jeg kommer til å behandle mennesker med respekt, høre på Erna, le av Else og synge til Adele. Jeg kommer alltid til å ønske å være tynn, og kanskje klarer jeg det en dag, men enn så lenge: hold tåta, jeg prøver ikke å plage deg.